Arbetsmiljö

Introvert? Se det som en tillgång

28 november 2017

Driven lagspelare med social kompetens? Eller flexibel nätverkare med många bollar i luften? I arbetslivet har de extroverta egenskaperna blivit norm. Linus Jonkman menar att det är dags att uppvärdera även de introverta.

– Jag var kallsvettig och utmattad. Jag hade minglat, kindpussats och pratat hela kvällen med folk som jag inte kände. Först när jag kom ut på gatan kunde jag andas.

Linus Jonkman är föreläsare, personalchef och författare till Introvert – den tysta revolutionen. Större delen av sitt yrkesliv har han definierat sig som utåtriktad. Tills den där kvällen som han beskriver ovan, då han kom ut ur garderoben och upptäckte att han var introvert.

– Jag hade skaffat mig en offentlig personlighet där jag överkompenserade och var mer extrovert än de flesta. Redan som barn förstod jag att det inte var okej att dra sig undan. Att man sågs som en kuf om man stängde in sig på sitt rum och spelade spel eller läste böcker. Därför hade jag jobbat på att försöka ändra på mig.

Att vara extrovert eller introvert räknas inom psykologin som ett av våra mest grundläggande personlighetsdrag. Ingen är renodlat det ena eller det andra, men en skiljelinje är varifrån vi hämtar kraft. Får du energi av relationer med andra? Eller känner du dig i stället dränerad? Är du den som talar mest på mötena? Eller behöver du först tid att tänka efter? Gillar du grupparbeten och snabb ordväxling över skrivborden? Eller vill du helst arbeta i fred bakom stängd dörr?

– De extroverta äger baren, medan de introverta äger tanken, konstaterar Linus Jonkman och ler.

I arbetslivet har allt sedan 1950-talet det extroverta varit norm. Frammanat av ett fokus på individen och ett politiskt klimat där det gällde det att höja rösten. En kontrast till exempelvis 1920-talet då man från barnsben lärde sig att vara tyst när vuxna pratade och att inte sätta sig upp mot auktoriteter.

– Nu är en ny vändning på gång inspirerad av ett österländskt ideal. Där är det viktigare att smälta in än att sticka ut och där egenskaper som noggrann, reflekterande och analytisk värdesätts.

På anställningsintervjuer har ofta de extroverta en fördel. I sin roll som personalchef utgår Linus Jonkman därför i stället från arbetsuppgiften.

– Det går att utforma arbetsprov för de flesta yrken. Fokuserar man på resultatet får man naturligt en mångfald av personligheter och personer. Att i stället anställa den som är mest social, eller som man tror passar bäst in, bygger inte på logik utan på kulturella normer.

När man väljer yrke är det bra att känna till sin grundpersonlighet. Men det är inte så enkelt som att introverta borde jobba med siffror och extroverta med människor.

– Roller som frisör eller receptionist kanske kräver en extrovert personlighet. Men de flesta yrken går att styra åt olika håll. Jobbar du exempelvis inom vård och omsorg kan den nära kontakten och den mer terapeutiska rollen stå i fokus för den introverta, medan den extroverta i stället ägnar sig åt gruppen eller aktiviteter.

På samma sätt är det inte självklart vem som blir bäst ledare. Att vara introvert innebär inte att man har mindre glöd konstaterar Linus Jonkman.

– Förmågan att påverka andra gör ofta att vi tänker att en ledare ska vara utåtriktad. Men att vara social och ha social kompetens är inte samma sak. Drömchefen kan vara den som alltid har dörren öppen för kreativa samtal, men också den som är bra på att delegera och som verkar i det tysta.

SÅ KLARAR DU ARBETS­LIVET SOM INTROVERT

1. Sätt på hörlurar och skärma av ditt skrivbord. Undersök möjligheten att få jobba hemma eller att få ett eget rum. Avsätt tid för återhämtning efter en tuff arbetsdag.
2. Var tydlig med dina behov och var inte rädd för att betraktas som en kuf. För en arbetsgivare är det främst resultat som gäller och när du är i ditt element kommer de inte att låta vänta på sig.
3. Överlev mingel och nätverkande genom att förbereda några bra öppna frågor. Ta gärna rygg på någon mingelvan vän, blir det ändå för hemskt, fly in på toaletten eller intressera dig för dekorationen eller bokhyllan. Folk är så upptagna att ingen kommer att bry sig.
4. Mejl, mess och gruppchat kan vara ett bra alternativ till möten i storgrupp. Däremot är möten en-till-en ofta ett bra tillfälle för den introverte att visa sin styrka.
5. Att vara introvert är inget hinder för att nå toppen. Kända introverta ledare är Mahatma Gandhi, Rosa Parks, Martin Luther King, Bill Gates och Barack Obama. Lisbeth Salander, Don Draper och Alicia Florrick är exempel på introverta hjältar från filmens värld.
6. Tänk på att vara introvert inte betyder att något tagits bort från dig. Din gåva är att fokusera djupt och länge och hjälper dig att se lösningar som ingen annan ser.

Så möter du introverta kolleger

1. Betrakta aldrig tystnad som ett mått på ointresse. En introvert person vill först reflektera och processa vad som händer innan hen återkopplar.
2. Gör inte misstaget att tro att den som pratar mest också är den som bidrar mest.
3. Att någon avskärmar sig kan vara tecken på totalt engagemang. Låt resultatet tala för sig själv.
4. Se till att kickoffer, nätverkande och grupparbete har en tydlig koppling till resultat. Då kan alla, även introverta, se meningen med dem.