• Tack vare samtals­stödet fick Putte Grötting hjälp att tänka i nya banor och kom snabbare tillbaka till jobbet som verksamhetschef.

Stress

Stödjande samtal sänker stress

28 september 2016

Säffle kommun använder stödjande samtal som ett vapen mot den galopperande psykiska ohälsan. Putte Grötting är en av de som kommit tillbaka till jobbet, bland annat tack vare samtalen.

Problemet Sju procent sjukfrånvaro

Sjuktalen bland anställda inom bland annat skola, vård och omsorg har ökat i Säffle kommun.  För ett par år sedan låg andelen sjukskrivna bland personalen på drygt 7 procent.

– Vi har höga sjuktal och den psykiska ohälsan har ökat markant på senare år. Vi har också sett en ökning av korttidsfrånvaron på grund av diagnoser som ont i magen och ont i huvudet. Något som kan vara ett tecken
på begynnande psykisk ohälsa, säger PA-­konsulten Pamela Dahlin.

För ett par år sedan blev Putte Grötting, verksamhetschef för medborgarhuset i Säffle, sjukskriven.

– Orsaken var att jag hade problem med sköldkörteln, men det var det ingen som förstod då. Eftersom jag inte visste varför jag inte mådde bra la jag bara in en växel till. Till slut blev det för mycket, berättar han.

När han till sist fick rätt diagnos och medicin mot sköldkörtelproblemen hade han hunnit utveckla en utmattningsdepression.

– Jag har jobbat i kommunen i 35 år och tidigare hade jag varit en sådan som aldrig varit sjuk. Det här var helt nytt för mig, säger han.

Så gjorde vi Införde samtalsstöd

Av en slump läste Pamela Dahlin om att arbetsgivare kunde få hälften av kostnaden för rehabiliterande insatser betalda via AFA försäkring, ett bolag som ägs av arbetsmarknadens parter. När hon fick reda på det gjordes rutinerna om så att det skulle bli lättare att ansöka om ekonomiskt bidrag till stödjande samtal. Samtalen leds av en psykoterapeut på företagshälsovården.

– Samtalsstöd är något man som arbetsgivare verkligen inte ska snåla med. Det finns så många olika saker det kan finnas behov av att ventilera. Det är också ett behov vi ser i alla verksamheter, säger Pamela Dahlin.

Putte Grötting var en av de som tog chansen till samtalsstöd, som för hans del handlade mycket om hur han skulle kunna återgå till sin tjänst.

– När man är sjuk vill man inget hellre än att komma tillbaka till det normala, till jobbet, säger han.

Under ett års tid gick Putte Grötting på stödjande samtal hos företagshälsovården.

– Det var fantastiskt bra att få prata med ett proffs, det är lätt att man hamnar i ältande annars. Det hjälpte mig att komma vidare och framåt i tänkandet, säger han.

Så blev det Många kommer åter i jobb

Hittills har Säffle kommun tack vare AFA försäkring fått ta emot 160 000 kronor som gått till stödjande samtal. Under 2016 har 50 personer fått samtalsstöd. Tvärtemot utvecklingen i många andra kommuner har sjuktalen bromsats upp något under det senaste året. Om det beror på att fler fått stödjande samtal är svårt att säga, men helt klart har samtalen haft god effekt.

– Många av de som fått samtalsstöd har kommit tillbaka i arbete, antingen på hel- eller deltid. Det finns också möjlighet att ha fortsatta samtal även efter att man börjat jobba igen, säger Pamela Dahlin.

Putte Grötting är nu tillbaka på jobbet sedan ett års tid. Men tiden som sjukskriven har satt sina spår – på ett positivt sätt.

– Jag tycker att det är roligare än på länge att jobba. Jag uppskattar varje dag mer, att jag får vara frisk och kan gå till jobbet, säger han.

Tiden som sjukskriven har också gjort att Putte Grötting blivit mer uppmärksam på sina egna behov.

– Jag har blivit bättre på att stanna upp och känna efter. Tidigare har jag bara kört på, eftersom det gått bra. Nu lyssnar jag på mig själv och hur jag mår.

Fördelarna med samtalsstöd

Många kommer tillbaka i arbete på hel- eller deltid.
Samtalsstödet kan användas som en första insats för att ta reda på vilka ytterligare insatser som individen behöver för att bli frisk.
Arbetsgivare kan få hälften av kostanden betald via AFA försäkring.