Trender

Fett mycket dietkrångel

15 augusti 2017

Att åka på konferens kan vara ett trevligt och lärorikt avbrott i jobbvardagen. Men när det är dags att sätta sig vid matbordet kan det bli riktigt dålig stämning. Aldrig tidigare har maten varit en så laddad fråga.

Jag tål inte nötter, jag är vegan, jag mår bättre om jag inte äter gluten, jag vill inte ha vegetarisk mat, jag äter bara LCHF-diet.” Att bjuda på mat på konferens har blivit en komplicerad historia. Fler vill själva bestämma, oavsett om man har en livsfarlig allergi eller om man inte gillar fisk.

– Jag har jobbat i den här branschen i 20 år och det här är definitivt ett tilltagande fenomen, säger köksmästaren, som vill vara anonym, på en av landets större konferensanläggningar.

De vanligaste önskemålen på den anläggningen är vegetarisk och vegansk kost. Därefter kommer de som är allergiska eller känsliga för laktos och glutenprodukter. Önskemål om speciella dieter är inte lika vanligt ännu. Restaurangchefen berättar också om motsägelsefulla önskemål. Personer som absolut ska ha vegetarisk kost kan snabbt ändra sig när de får se kollegans saftiga oxfilé. En som inte tål laktos eller gluten kan plötsligt kräva att få byta ut sin småtrista frukttallrik mot en likadan lingonmoussetårta som bordsgrannen fått.

– Jag ser det som ett sätt att utmärka sig, man vill vara speciell och synas, men när det kommer till kritan kan man snabbt tänka sig att göra undantag från sina tidigare önskemål.

En annan restaurangchef säger att det främst är allergierna som ökar. Men han ser det inte som något större problem.

– Det kräver mer planering av oss. Vi försöker ha så mycket gluten- och laktos­fria livsmedel som möjligt i all mat.

Den restaurangchefen har också noterat att vissa grupper anmäler fler allergier än andra.

– Bland lärare kan vara en av fem medan det bland grupper som poliser och militärer kan vara en på tjugo.

Att fler vill bestämma själva och till och med säger att man är allergisk för att få som man vill kan innebära en ökad risk för de som verkligen har allvarlig allergi. Det säger Maritha Sedvallsson, förbundsordförande i Astma och allergiförbundet.

– Restaurangerna blir slappare och tar inte allergikerna på allvar. Man lägger alla behov i samma påse, både från dem som går på en modediet och dem som har svår matallergi. Det kan få livsfarliga konsekvenser.

Cirka fem procent av den vuxna befolkningen har en diagnostiserad matallergi och andelen ökar. Mellan 20 och 30 procent upplever att de har någon form av överkänslighet mot vissa livsmedel. Det säger Roelinde Middelveld, projektledare på Experimentell astma- och allergiforskning vid Karolinska institutet. Hon har själv celiaki och är därför extra intresserad av frågan.

– På våra konferenser är det också många som har egna önskamål. Jag tror att många anmäler att man är allergisk mot till exempel fisk för att man inte gillar det och för att möjligheten finns. Samhället har blivit mer individualistiskt, man är van vid att få bestämma själv.

ALLERGIER

Ungefär 8 procent av skolbarn och 5 procent av vuxna har läkardiagnostiserad födoämnesallergi. 1,5 procent av befolkningen har celiaki (glutenintolerans), 7–20 procent är laktosintoleranta.

Omkring 20–30 procent upplever någon slags födoämnes­överkänslighet utan att alltid har en läkardiagnos.