Hitta på sidan
Diskriminering på jobbet
Diskriminering på jobbet ska inte förekomma. Vision jobbar för ett mänskligt arbetsliv – ett arbetsliv där vi känner arbetsglädje, får bidra med vår kompetens och kan vara oss själva. Här kan du lära dig mer om vad diskriminering i arbetslivet innebär och vad diskrimineringslagen säger.

Vad är diskriminering?
Diskriminering betyder att någon blir negativt särbehandlad i jämförelse med någon som inte har samma grupptillhörighet.
Diskriminering på arbetsplatsen är inte förenligt med ett mänskligt arbetsliv. Ändå vet vi att den som avviker från normer på arbetsplatsen riskerar att bli diskriminerad. Alltför ofta sållas människor med utländskt klingande namn bort i rekryteringsprocesser. Personer med funktionsnedsättning har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Många hbtqi-personer känner fortfarande att de inte kan vara öppna på jobbet.
Därför behöver vi gemensamt öka takten i arbetet för ett mer öppet och inkluderande arbetsklimat, där det är tydligt att allas kompetenser bidrar till utveckling och där det råder nolltolerans mot diskriminering, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.
Diskrimineringslagen
Diskrimineringslagen säger att arbetsgivare inte får diskriminera arbetssökande eller arbetstagare, till exempel vid anställning eller beslut om lön.
Diskrimineringslagen består i huvudsak av två delar: förbudet mot diskriminering och kraven om aktiva åtgärder. Förenklat handlar det om att ingen ska bli missgynnad eller kränkt med ett samband till någon av diskrimineringsgrunderna.
Förbudet gäller diskriminering av anställda, de som söker arbete, gör praktik eller är inhyrd personal. Det gäller också för bemötande gentemot kunder, besökare, brukare och medborgare som är i kontakt med en verksamhet.
När tillämpas diskrimineringslagen?
Diskrimineringslagen är tillämplig när arbetsgivaren
- beslutar vem som ska anställas och vem som blir uttagen till en anställningsintervju
- beslutar om befordran
- beslutar om lön och anställningsvillkor
- säger upp, avskedar eller permitterar en arbetstagare.
Diskrimineringsgrunder
Det finns sju diskrimineringsgrunder som omfattas av diskrimineringslagen. Enligt lagen får arbetsgivare inte diskriminera en arbetssökande eller arbetstagare på grund av någon av dessa grunder.
- Kön. Begreppet kön innebär att någon är kvinna eller man.
- Könsöverskridande identitet eller uttryck. När någon inte definierar sig som kvinna eller man eller ger uttryck för att tillhöra ett annat kön än det som registrerats vid födelsen, till exempel genom klädsel.
- Etnisk tillhörighet. Med etnisk tillhörighet menas en individs nationella och etniska ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande.
- Religion eller annan trosuppfattning. Med religion avses religiösa åskådningar som exempelvis hinduism, judendom, kristendom och islam.
- Funktionsnedsättning. Med funktionsnedsättning menas varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga.
- Sexuell läggning. Lagen definierar sexuell läggning som homosexuell, heterosexuell och bisexuell läggning.
- Ålder. Ålder innebär uppnådd levnadslängd. Alla människor oavsett ålder omfattas av lagens skydd mot diskriminering.
Arbetsgivaren behöver inte ha haft för avsikt att diskriminera. Det är ändå olagligt. Det är också förbjudet att på något sätt bestraffa någon som anmäler diskriminering eller påpekar att arbetsgivaren gör fel i frågor om diskriminering.
Diskrimineringsformer
Diskriminering kan se ut på olika sätt Det finns sex former av diskriminering som förbjuds i diskrimineringslagen:
- direkt diskriminering
- indirekt diskriminering
- trakasserier
- sexuella trakasserier
- bristande tillgänglighet
- instruktioner att diskriminera.
Hur förebygger vi diskriminering på arbetsplatsen?
Det finns många bra verktyg för att förebygga diskriminering. Ett exempel är aktiva åtgärder som finns med i diskrimineringslagen. Ett annat är det systematiska arbetsmiljöarbetet där den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är i fokus.
Visions löfte till våra medlemmar är att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Dit når vi bara om vi skapar en arbetsplats för alla, där ingen är diskriminerad.