Vision logotyp

Sök på något eller välj vad du vill göra genom populära genvägarna.

Hitta på sidan

Hot och våld i arbetslivet

Risken att utsättas för hot och våld i arbetslivet har ökat på senare år för Visions medlemmar. Här får du råd om hur du kan arbeta förebyggande och hur du ska agera om något händer på jobbet.

En man och en kvinna fikar.

Vardagsvåldet har ökat de senaste åren, inte minst inom omsorgssektorn. En del av förklaringen kan vara ökat alkohol- och narkotikamissbruk i samhället, men även den nedrustade psykiatrin.

Effekterna av detta drabbar anställda inom välfärdsyrkena i form av hot och våld i sitt dagliga arbete. Där ingår flera av Visions medlemsgrupper, bland annat socialsekreterare, kuratorer, biblioteksanställda och behandlingsassistenter.

Förebygg hot och våld i arbetslivet

Använd era möjligheter till inflytande, i vardagsarbetet och i samverkan med arbetsgivaren för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblem som hot och våld.

Det bästa för att skapa en trygg och säker arbetsplats och motverka hot och våld är att arbeta främjande och förebyggande inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Där kan Suntarbetslivs verktyg Säkerhetsdialogen vara ett stöd.

Säkerhetspolisen (Säpo) har tagit fram en handbok för skydd vid hot, våld och gisslansituationer. Du kan använda handboken för att förbereda dig för en hotfull situation.

Viktigt att ta händelsen på allvar

När någon har blivit utsatt för hot eller våld i jobbet är det ytterst viktigt att det tas på allvar, både av chefen och av kollegorna. Hur den drabbade upplever situationen är individuellt – ingen annan kan säga att det inte är något att bry sig om, att det inte var så farligt eller att man får vänja sig vid det.

Det ska finnas rutiner på arbetsplatsen för när hot och våld inträffar. Rutinerna ska vara väl kommunicerade och anpassade efter arbetsplatsens behov och typen av arbete. Det ska finnas handlingsplaner, riskbedömningar och alla händelser av hot och våld ska följas upp.

Rutinerna och det förebyggande arbetet ska ses över regelbundet, eftersom omvärlden, arbetsplatsen och själva arbetet också förändras över tid. Chefen är ansvarig för översynen, men hela arbets­platsen ska vara involverade i arbetet.

Om du blir utsatt för hot och våld i arbetslivet

Så här ska du agera om du har blivit utsatt för hot eller våld i arbetet.

Berätta och anmäl

Prata med din chef och ditt skyddsombud om det som hände. Kräv att det görs en tillbudsanmälan, en arbetsskadeanmälan vid skador, och omedelbart en polisanmälan.

Gör alltid en tillbudsanmälan till arbetsgivaren vid situationer som utgör en risk, även om det inte leder till direkt skada. Det kan till exempel vara att någon kastar något i väggen eller uppträder aggressivt.

Polisanmälan är viktig inte bara utifrån det som just har hänt, utan även utifrån ett samhällsansvar. Vem vet vad personen som hotat eller varit våldsam gör härnäst eller mot vem?

Ta upplevelsen på allvar

Din upplevelse av obehag och chock är alltid sann och ingen har rätt att bagatellisera din känsla. Hur var och en upplever en situation beror mer på individens tidigare erfarenheter än på situationen i sig.

Ta reda på vad lagen säger

Det är samtidigt viktigt att väga din rätt till en säker arbetsplats mot eventuella klienters krav på integritet. Arbetsmiljölagen är en övergripande lag som gäller för alla verksamheter. Andra lagar kan också vara aktuella, som exempelvis socialtjänstlagen.

Ta stöd av arbetsgivaren och facket

Du rätt att få stöd från din arbetsgivare, skyndsamt och utifrån dina behov. Det kan till exempel handla om kris- och samtalsstöd. Stödet ska bland annat syfta till att förebygga eller lindra såväl fysisk som psykisk skada. Ditt skyddsombud kan hjälpa dig i kontakten med din arbetsgivare.

Om du känner att du inte klarar av dina tidigare arbetsuppgifter, till exempel möten med klienter, är det viktigt att du säger ifrån. Tala om för chefen att du inte kan ta det professionella ansvaret just nu. Vision kan hjälpa dig om du känner att du vill ha förändrade arbetsuppgifter under en tid.

Du får stöd och hjälp från ditt lokala fack i bland annat mötet med arbetsgivaren, chefen och arbetsskadeanmälningar. Du får också hjälp av facket om det uppstår komplikationer som leder till att du vill ha kris- och samtalsstöd och inte får det av arbetsgivaren.

Dina rättigheter vid en rättsprocess

Om det blir en rättslig process i form av ett brottmål har du som målsägande ofta rätt till ett målsägandebiträde. Målsägandebiträdet har i uppdrag att företräda dina intressen.

Som målsägande har du rätt att få information från polisen eller åklagaren om vad som händer i ärendet. Till exempel om förundersökning inte inleds, om en inledd förundersökning läggs ner eller om åtal inte ska väckas.

Sök ersättning

Du kan ha rätt till olika former av ersättningar, beroende på situationen.

Arbetsskadeförsäkringen (AFA försäkring) kan ge ersättning för karensavdrag vid sjukfrånvaro som beror på utsatthet för hot eller våld.

Om du har blivit hotad eller angripen på väg till och från arbetet räknas det troligtvis som en färdolycka. Då gäller sannolikt arbetsförsäkringen. Anmäl incidenten till din arbetsgivare. Om du blir utsatt på fritiden kan du söka ersättning från din hem- eller olycksfallsförsäkring.

Du kan vara berättigad till så kallad brottskadeersättning. Då behöver du skicka en skriftlig ansökan till Brottsoffermyndigheten senast tre år efter brottet.

Om en kollega blir utsatt

Så här ska du agera som arbetskamrat om någon på ditt jobb har blivit utsatt för hot eller våld i arbetet.

När du ser en situation som är på väg att bli hotfull – stanna då kvar hos din kollega och tillkalla fler kollegor om det är möjligt. Lämna aldrig någon ensam med en person som agerar hotfullt.

Ta din kollegas upplevelse på allvar! Ge tydliga signaler till andra i arbetsgruppen om att du förväntar dig att de också tar det på allvar. Att känna sig misstrodd och förlöjligad när man är i chock och riskerar att få ett varaktigt trauma är inte till hjälp för någon.

Tala om för chefen och skyddsombudet om du själv upplever ett starkt obehag och är chockad över vad kollegan har blivit utsatt för. Det är helt naturligt och ska tas på allvar.

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du något om dina villkor på jobbet? Här hittar du svar på vanliga frågor om allt möjligt som rör arbetslivet – och om vilket stöd du kan få av Vision.