Vision logotyp

Sök på något eller välj vad du vill göra genom populära genvägarna.

Kontakta Vision

Behöver du komma i kontakt med oss på Vision? Nedan väljer du i vilken roll du kontaktar oss så vi kan ge dig bästa möjliga hjälp.

I vilken roll vill du kontakta oss?

Förtroendevald

Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren för dig som förtroendevald i Vision.

Frågor och svar

Vi har samlat vanliga frågor och svar kopplat till vår nya webbplats i Kunskapsbanken.

Du har rätt till den fackliga tid du behöver för att kunna utföra ditt uppdrag och du får utföra uppdraget på arbetstid. Det finns med andra ord ingen specificering för hur mycket facklig tid du har rätt till. I stället ska omfattningen och förläggningen av tiden bestämmas mellan din arbetsgivare och Vision lokalt.

Inom kommuner och regioner finns det ett avtal som heter AFF/LAFF 76. Avtalet syftar till att strukturera den fackliga tiden och gör det möjligt för förtroendevalda att anmäla fortlöpande ledighet (fast facklig tid). Ledigheten sker inom ramen för 4 timmar per medlemmar och år. Om du är i behov av fortlöpande ledighet ska Vision lokalt anmäla detta till arbetsgivaren.

Vision bestämmer vem som ska ha den fortlöpande ledigheten och över ledighetens förläggning. Men det bör ske i överenskommelse med arbetsgivaren, exempelvis genom att ni kallar till en överläggning. I slutändan är det dock ni som bestämmer vem och när den fackliga fasta tiden ska förläggas.

Om du inte behöver fast facklig tid så kan du anmäla ledigheten från gång till gång. Till exempel om du tillfälligt behöver gå på en förhandling. Om det är möjligt bör du anmäla 14 dagar före ledighetstillfället. Det gäller dock främst förtroendevalda som inte har någon fast facklig tid.

Om du behöver fullmakt för att få förhandla beror på vilket avtalsområde du är förtroendevald inom. Välj ditt avtalsområde och logga in för mer information.

Vision samlar allt material som rör varumärke i Varumärkesportalen. I Varumärkesportalen hittar du till exempel Visions logotyp, färgkoder, bildbank och designmallar, samt riktlinjer för hur de ska användas. I Varumärkesportalen hittar du även Visions powerpointbank och wordmallar med Visions logga på.

Det är förtroendemannalagen som styr om du har rätt till ersättning för förlorad lön. Vad som gäller för din utbildning framgår av inbjudan och bekräftelsen.

Om vi hänvisar till 7 § förtroendemannalagen söker du ledighet hos din arbetsgivare för fackligt uppdrag med bibehållen lön. Får du problem med din ersättning kontaktar du Visions center.

Om vi hänvisar till 6 § förtroendemannalagen söker du ledighet hos din arbetsgivare för fackligt uppdrag. Om arbetsgivaren gör löneavdrag för ledigheten ersätter Vision den förlorade lönen.

För att söka ersättning hos Vision fyller du i en reseräkning. Du måste också bifoga ett intyg från din arbetsgivare som styrker den förlorade lönen, alternativt en kopia på lönespecifikationen där löneavdraget framgår.

Intyget ska innehålla

  • ditt namn och personnummer
  • vilka löneavdrag du fått för utbildningen
  • vilka dagar det gäller
  • namn och kontaktuppgifter till den som skrivit intyget.

Reseräkningen hanterar genom att logga in på Mitt Vision. Där hittar du även mer information om hur du går tillväga.

Du kan skapa en reseräkning på Mitt Vision. På sidan där du registrerar reseräkningen finns det manualer som steg för steg beskriver hur du registrerar din reseräkning.

Du måste vara inloggad som förtroendevald för att nå sidan.

All fackligt arbete som har en koppling till arbetsgivarens verksamhet och relationen mellan Vision och arbetsgivaren räknas som facklig tid. Exempel på det är förhandlingar, möten och kurser där relationen mellan arbetsgivaren och Vision diskuteras. Även förberedelse inför dessa tillfällen räknas som facklig tid. Under de här tillfällena får du lön från din arbetsgivare.

Om Vision bjuder in till en aktivitet som inte berör relationen mellan Vision och arbetsgivaren betalar Vision ut en ersättning. Exempel på det är årsmöten, höstmöten, eller utbildningar kring rekrytering av medlemmar.

Några exempel på vad som räknas som facklig tid:

  • lokala och centrala förhandlingar i en fråga som uppkommit på arbetsplatsen, även om de centrala förhandlingarna sker utanför den egna arbetsplatsen
  • det löpande fackliga arbetet på arbetsplatsen
  • deltagande i jämställdhetsgrupp, skyddskommitté eller annat inrättat samrådsorgan
  • deltagande i bolagets styrelse
  • facklig utbildning som har direkt betydelse för det fackliga uppdraget.

Som förtroendevald kan du logga in och ta del av vår digitala rådgivning när det passar dig i Kunskapsbanken.

Välj ett ämne:

Välj ett ämne:

Är detta något du behöver hjälp med?

Kontakta Vision Direkt om du behöver råd och stöd i ditt uppdrag som förtroendevald i Vision. På vardagar svarar vi vanligen inom ett dygn.

Är du förtroendevald på din arbetsplats?

Logga in för att hitta material att använda i din intresseförhandling.

Är du skyddsombud?

Logga in för att hitta verktyg som skyddsombud och chefer kan använda i arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats. Materialet vänder sig till dig som är skyddsombud eller huvudskyddsombud.

Anmälan om kränkande särbehandling vid Visions aktiviteter

Har du eller någon annan blivit utsatt för kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier vid en aktivitet som Vision anordnar?

Vill du kontakta oss via mejl?

Då behöver du logga in för att verifiera dig. Är du redan inloggad kommer du direkt till formuläret via knappen.

Skicka in en fråga

Logga in för att skicka ett meddelande till oss på Vision. Det behöver du göra för att vi ska veta vem du är och få in rätt uppgifter om dig så vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Öppettider

Vision Direkt har öppet alla vardagar:

08.30–16.30

På klämdagar har vi stängt.

Ring till oss

Telefonnummer till Vision Direkt:

Knappval 2.

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du något om dina villkor på jobbet? Här hittar du svar på vanliga frågor om allt möjligt som rör arbetslivet – och om vilket stöd du kan få av Vision.