• Anna Thunbergär ledarskapscoach och före detta chef inom LSS.

Arbetsmiljö

Undvik att bli utbränd: 5 saker du måste förändra

11 april 2024

Sömnproblem, extrem trötthet och minskad sexlust. Det kan vara signaler på att du är på väg att bli utbränd. Hur undviker man väggen? Ledarskapscoachen Annah Thunberg ger sina bästa råd.

Känner du igen signalerna på utmattning i rutan här under? Då kan du ha nytta av ledarskapscoachen Annah Thunbergs fem steg mot en mer hållbar arbetsmiljö för dig som är chef.

10 signaler på att du riskerar att bli utbränd

Hur många av dessa signaler checkar du av?

  1. Jag har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort.
  2. Jag har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten.
  3. Jag har ångest. Är lättirriterad, orolig och nedstämd.
  4. Jag glömmer saker och har svårt att koncentrera mig.
  5. Jag har problem med att planera och genomföra uppgifter.
  6. Jag har fysiska besvär som hjärtklappning, yrsel och värk. Olika typer av besvär från magen och tarmarna.
  7. Jag är känslig för sinnesintryck som ljud och ljus.
  8. Jag är känsligare för infektioner.
  9. Jag har minskad sexlust
  10. Jag väljer bort att umgås med vänner.

Källor: 1177, Hjärnfonden

Annah Thunberg är ledarskapscoach och föreläsare, som bland annat driver Ledarskapsutvecklingspodden. Hon har tidigare varit enhetschef inom LSS.

– Chefers arbetsmiljö hamnar ofta i skuggan av andras arbetsmiljö. Men du som chef har också rätt att sätta gränser för att må bra på jobbet. Det som står i arbetsmiljölagen berör chefer i samma utsträckning som andra arbetstagare, säger Annah Thunberg.

Här är hennes bästa råd till stressade chefer:

1.Be skyddsombudet om hjälp

– Det kan vara ensamt att vara chef och ensamhet leder till stress. Ta kontakt med skyddsombudet, som är en viktig resurs för dig som chef. Se skyddsombudet som ett viktigt bollplank.

2.Prata med din egen chef

– Flagga för att ”nu är jag nära bristningsgränsen”. Ta friskfaktorer som utgångspunkt när du pratar med din chef – berätta vad du behöver för att det ska fungera bättre. Det ligger i allas intresse att chefer har förutsättningar och verktyg för att kunna leda.

– Många chefer gör konstgjord andning – man löser saker men det kommer aldrig fram till arbetsgivaren hur dåligt det verkligen fungerar. Om vi håller på att gå sönder så är det ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Det är viktigt att berätta detta för ledningen, annars är risken att vi sätter i gång en kedjereaktion av sjukskrivningar.

3.Hitta en rimlig nivå

– Många chefer ställer orimligt höga krav på sig själva. Fråga dig: Har jag de förutsättningar som krävs för att hålla den nivå som jag önskar? Om svaret är nej, måste du matcha dina ambitioner efter rådande förutsättningar.

4.Bygg en basstruktur

– Öka förutsägbarheten och kontrollen genom att skapa en tydlig struktur för rutiner och processer. Det kan handla om mötesstrukturer, vilka kommunikationskanaler som ska användas eller hur man hanterar klagomål. Både du och medarbetarna får något att luta er mot och denna känsla av kontroll kan minska stress.

5.Ge andra ansvar

– Har man en basstruktur, blir det lättare att delegera ansvar. Det kan vara en utmaning att känna tillit när man har en stor grupp med många medarbetare, som man inte känner så väl.

– En bra idé kan vara att låta några bli teamledare. Då har du som chef några att bolla med, och det blir lättare att delegera nedåt i organisationen.

Och om man som chef har testat allt detta?

– Om väggen ändå är nära måste du fråga dig: Är det värt att vara på denna arbetsplats? Livet är för kort för att vara på ett jobb man inte mår bra på, säger Annah Thunberg.


Fler artiklar om stress och utmattning

→ Chefen Linda sa upp sig – därför återvände hon
→ Många chefer nära utmattning: ”Vi slår knut på oss själva”
→ Testa stressnivån: 13 tecken på utbrändhet (länk till Tidningenvision.se)