• Arbetsmängden har minskat för enhetschefen Linda Gustafsson. Hennes medarbetare, undersköterskan Alexandra Hägglund, märker skillnad.

Arbetsmiljö

Chefers stress: Linda sa upp sig – därför återvände hon

22 april 2024

Chefen Linda Gustafsson var så stressad att hon blev sömnlös, glömsk och elak. Till slut sa hon upp sig. Men nu har Lycksele kommun förbättrat arbetsmiljön. Och Linda Gustafsson är tillbaka.

Det går att minska stressen för chefer. Det är Linda Gustafsson, enhetschef i Lycksele, ett levande bevis på. Nu beskriver hon sin arbetssituation så här:

– På morgonen känner jag: ”yäy, jag ska till jobbet”. Jag älskar mitt arbete. Nu är det rimligt och roligt.

”Rimligt och roligt” är knappast ord hon skulle ha använt för några år sedan.


Fler artiklar om stress och utmattning

→ Undvik att bli utmattad – 5 saker du som chef måste förändra
→ Många chefer nära utmattning: ”Vi slår knut på oss själva”
→ Testa stressnivån: 13 tecken på utbrändhet (länk till Tidningenvision.se)


 

Fick släcka bränder

I slutet av 2020 var Linda Gustafsson chef över ett korttidsboende och hemtjänstens nattpatrull. Hon ledde en dygnet runt-verksamhet med 45–50 medarbetare saknade delvis administrativt stöd.

– Jag fick hela tiden släcka bränder. Jag hann inte göra det jag egentligen brinner för: att stötta medarbetare och arbeta med verksamhetsutveckling.

För att orka satte hon på autopiloten.

– På slutet var jag inte snäll längre. Jag stängde in mig på kontoret. Det är verkligen inte min ledarstil – som chef vill jag lyssna och ha en dialog.

Flera tecken på utmattning

Sömnlöshet, glömska, ilska mot familjen – så gott som alla klassiska nära väggen-symptom drabbade henne. Sjukvården föreslog sjukskrivning.

– Jag ville inte. Jag tänkte ”det är ju inte jag som är sjuk”. Jobbet ska göras rimligt för mig. Så jag valde att säga upp mig.

När Linda Gustafsson tog klivet bort hade Lycksele redan börjat jobba för att minska chefernas stress.

– Men det gick för sakta, jag var tvungen att rädda mig själv.

Alt-textPernilla Almström, verksamhetschef. Foto: Lycksele kommun.

Höga sjuktal

Pernilla Ahlström, som är verksamhetschef för stöd, vård och omsorg i Lycksele, berättar att man började ta tag i chefernas arbetssituation för att man var tvungen att få bukt med höga sjuktal bland medarbetarna.

Kommunen beslutade sig för att använda sig av verktyget Chefoskopet, som utvecklats av fackförbund och arbetsgivare.

Det började med en rejäl genomlysning av chefernas arbetssituation i hela kommunen. Man mätte antal medarbetare per chef, geografiska ansvarsområden och granskade vad cheferna la sin arbetstid på.

– Vi kunde se att kvinnodominerade arbetsplatser, som äldreomsorg och LSS, hade fler medarbetare per chef. Det mesta som kom fram var egentligen sådant vi redan visste. Men det blev så tydligt när vi fick siffror svart på vitt, säger Pernilla Ahlström.

Mer stöd åt cheferna

Arbetsgivaren synade chefernas arbetsuppgifter och ställde sig fråga: Kan någon annan utföra detta?

Det resulterade i att man införde nya befattningar, som teamledare på särskilda boenden och omsorgsadministratörer inom hemtjänst.

Dessutom har man ökat antalet chefer inom stöd, vård och omsorg från tolv till 15. Det innebär att snittet har gått ner från 33 till 25 medarbetare per chef.

– Man måste satsa sig ut vissa kriser. Genom att stärka ledarskapet har vi ökat motivationen och nöjdheten hos medarbetarna. Det visar våra medarbetarenkäter, säger Pernilla Ahlström.

Linda vänder tillbaka

Efter en kort sejour hos en annan arbetsgivare beslutade Linda Gustafsson att hon ville tillbaka till Lycksele kommun. Pernilla Ahlström erbjöd henne ett jobb som enhetschef i hemtjänsten.

– Oj, vilken skillnad! Medarbetarantalet har STOR betydelse – tänk att ha resultat- och utvecklingssamtal för 25 i stället för 50. Att ha en administratör som hjälper till mycket i den dagliga verksamheten sparar också mycket av min tid och kraft, säger Linda Gustafsson.

Färre sjuka av jobbet

Sjuktalen bland medarbetarna är fortfarande höga, men kryper sakta nedåt. Från 11 till 10 procent inom stöd och vård-verksamheten.

Den som tidigare hade Linda Gustafssons tjänst ansvarade för närmare 50 anställda, vilket gjorde det omöjligt att vara en närvarande ledare.

– Med färre medarbetare per chef så kommer frisktalen att öka, det är jag säker på. Men det kan ta lite tid att bygga upp det som tog lång tid att bryta ner, säger hon.

Nöjda med ledarskapet

Nu kan Linda Gustafsson arbeta med utveckling på riktigt och hon hinner se sina medarbetare.

– Om jag får skryta lite … I senaste medarbetarenkäten uttryckte mina medarbetare 95 procent nöjdhet med mitt ledarskap.

Linda Gustafsson ser också effekter av att även hennes egen chef Pernilla Ahlström har fått ansvar för ett mindre område, och därmed en bättre arbetsmiljö. Nu hinner de träffas varje vecka och stämma av läget.

– Pernilla har tagit ett jätteskutt framåt. Nu jobbar vi mer strukturerat och målfokuserat. Och hon har också blivit en mer kärleksfull ledare, säger Linda Gustafsson.