×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Ny politisk majoritet, dags att lämna?

Fråga: Har som avdelningschef de senaste åren arbetat intensivt med införandet av ett nytt kvalitetssäkringssystem. Införandet har varit omstritt politiskt då oppositionen menar att systemet tar fasta på delvis fel processer och mål. Även om vår förvaltningschef har ansvaret gentemot politiken så har jag frontat införandet i de flesta sammanhang. Mycket kritik har därför riktats mot mig personligen. Efter valet skiftar nu den politiska majoriteten och jag känner att förtroendet för mig som chef är i gungning. Är det dags att lämna?

Svar: Frågan om förtroendet mellan chefer och den politiska nivån brukar främst vara en fråga om samspelet mellan de allra högsta cheferna (din förvaltningschef i det här fallet) och ledande politiker. Som du beskriver det har likväl ditt uppdrag hamnat mitt i den politiska hetluften. Det är givetvis beroende på situation men låter som att du kan ha klivit fram i sammanhang där din förvaltningschef i stället borde ha stått upp.

Jag förstår att du ställer dig frågan om det är dags att lämna men ingen har rätt att ha en sådan förväntan på dig. Börja med ett samtal med din chef. Ställ krav på en lösning som känns bra för dig. Det är hen som har ansvaret för uppdraget, hur det ska fortskrida och vilken roll du ska ha som chef. Oavsett vad ni kommer fram till behöver ni också för framtiden tydliggöra hur relationen till den politiska nivån ska omhändertas. Grunden för det är att förvaltningschefen arbetar på uppdrag av politiken och du på uppdrag av förvaltningschefen. Uppstår en debatt om uppdrag på den politiska nivån är det främst en förvaltningschefsfråga.

Likväl kan det också vara klokt att som chef ibland pröva tanken om att stanna eller lämna. De flesta chefer med brinnande engagemang gör det. Inte minst i tider där verksamheten kanske tenderar att utvecklas på ett sätt som man ställer sig tveksam till. Bland andra chef- och ledarskapsforskaren Ingela Tyhlefors har pekat på att det kan vara bättre att göra sorti i tid än att stanna i en organisation som man inte längre tror på. Tyhlefors lyfter utifrån ett känt manegementkoncept fram fyra frågor som kan vara till stöd i en sådan process: Har jag roligt? Når jag resultat? Behåller jag riktning? Har jag rimliga resurser? 

Lycka till!

Nyheter

Till arkivet

Chefen i fokus

Visions tidning för dig som leder och utvecklar välfärden. Tanken är att du som chef ska bli inspirerad, stärkt och peppad i din ledarroll av läsningen.

Läs senaste numret

Vårt frågeforum