×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Hur tar jag tag i den ­sociala arbetsmiljön?

Fråga: Lyssnade nyligen på ett föredrag om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och inser att det är något som jag behöver ta tag i i min verksamhet. Hur börjar jag?

Svar: Du är inte ensam om att ha kommit till den insikten. I en undersökning som Prevent gjort uppger sju av tio chefer att de nu arbetar aktivt med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, betydligt fler än för några år sedan. De nya föreskrifterna (AFS 2015:4) har alltså haft effekt och det är positivt.

Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA, handlar om allt från hur arbetet organiseras till hur samspelat mellan alla på arbetsplatsen fungerar. Vilket följaktligen har stor inverkan på både dina medarbetares trivsel och din verksamhets utvecklingspotential. En god organisatorisk och social arbetsmiljö tycks dessutom bli allt viktigare för att kunna attrahera nya kompetenta medarbetare.

Det är, som du säkert vet, arbetsgivarens ansvar att se till att du som chef har kunskaper om hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning och kränkande särbehandling. Viktigt att poängtera tycker jag är att du av arbetsgivaren också måste ges förutsättningar att använda kunskaperna.

Med rätt kunskaper och förutsättningar är det ditt jobb som chef att leda och då tillsammans med medarbetarna skapa en hälsosam och hållbar arbetssituation. Ett bra verktyg att börja med är OSA-kollen som du hittar på Suntarbetslivs hemsida.

Med OSA-kollen, som Vision varit med och tagit fram, får du ett gediget kostnadsfritt verktyg som ger tips på hur ni kan arbeta med OSA tillsammans på arbetsplatsen. OSA-kollen ger stöd kring vad OSA är och hur ni kan närma er frågor runt arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling. Din medarbetare ska ges möjlighet att medverka. Övningarna som finns i verktyget är därför tänkta att göras i grupp för att få i gång en dialog, detta på ett odramatiskt sätt och utan att någon blir utpekad som skyldig. I anslutning till verktyget hittar du också inspirerande exempel på hur andra chefer arbetar med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Nyheter

Till arkivet

Chefen i fokus

Visions tidning för dig som leder och utvecklar välfärden. Tanken är att du som chef ska bli inspirerad, stärkt och peppad i din ledarroll av läsningen.

Läs senaste numret

Vårt frågeforum