×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Foto: Mostphotos.

    Foto: Mostphotos.

Konflikträdsla ­hotar trivsel

2019-09-09

Chefen i Fokus nr 3 2019. Konflikträdsla och kontrollbehov hos chefer hämmar trivseln på jobbet, visar en undersökning. Samtidigt behöver det inte vara så svårt att få en välmående arbetsgrupp, menar organisationsutvecklaren Christina Stielli.

Christina Stielli föreläser flitigt om arbetsglädje, och möter i snitt 800 personer i veckan.

– Jag upplever att många av dem går till jobbet för att det liksom är bättre än ingenting. Jag har märkt av en uppgivenhet, att en del saknar mening med arbetsdagarna, vilket gör att de inte mår så bra. Jag ville kolla varför.

Hon lät därför nyligen YouGov göra en undersökning om vad som skapar välmående på arbetsplatsen. Konflikträdda chefer gör det inte. Så många som varannan svensk som arbetar stör sig på det.

– Om du är chef enbart för att få bekräftelse eller att alla ska vara glada, leder det till att du blir en chef som lätt duckar för problem. Därför behöver du som chef ta reda på vad du har för drivkrafter. Vad får dig att ticka? Vetskapen om det ger självkänsla och ett större självförtroende för att möta konflikter, säger Christina Stielli.

Nästan lika många anser att kontrollbehov hos chefer påverkar trivseln negativt. Ofta bottnar problemet i en osäkerhet hos chefen, enligt Christina Stielli. Och även i sådana fall pratar hon om vikten av en väl genomarbetad självkänsla för att skapa trygghet hos sig själv och tillit till andra.

– Var ärlig med dina svagheter och våga ta hjälp av andra. Ledare behöver kunna ­delegera och ta hjälp av medarbetares kom­petens och vila i att det blir lika bra eller till om med bättre att andra gör vissa arbetsuppgifter.

Ett stort ansvar vilar på chefens axlar för en välmående arbetsplats. Tydlighet och trygghet är viktiga egenskaper hos chefen, liksom förmågan att kommunicera och föregå med gott exempel. Men trots att kraven på chefer är många behöver det inte vara komplicerat, menar Christina Stielli.

– I mångt och mycket handlar det om respekt, omtänksamhet och värme. En bra chef ska vara en god människa, säger Christina Stielli.

Samtidigt påminner hon om att medarbetarna själva har ett ansvar för att känna glädje på jobbet.

– Arbetsglädje kommer inte enbart av hög lön eller kort väg till jobbet, utan beror på den egna attityden till både positiva grejer och skiten. Det är en förmåga som kan tränas, och är upp till individen. Däremot kan chefen skapa förutsättningar. Men det räcker inte att säga: ”nu får ni fan vara glada”. Och det blir inte automatiskt glatt på jobbet för att man kör en after work med bowling.

Christina Stielli ger i stället ett par goda exempel: Chefen på socialtjänstkontor införde ”succéfika” på fredagar, där var och en fick berätta något bra från veckan. Syftet var att minska utrymmet för gnäll, som hade tagit mycket plats på arbetsplatsen. Och på ett företag satte chefen upp en ”komplimangvägg”, där man kan sätta upp post-it-lappar med komplimanger till kollegor.

– Väggen har växt med färger och fina ord.

Artiklar

Till arkivet

Därför trivs vi på jobbet

  • Bra lön: 51 %
  • Meningsfulla arbetsuppgifter: 46 %
  • Bra social atmosfär: 38 %
  • Flexibla arbetstider: 31 %
  • Kreativitet tillåts: 20 %
  • Tydliga riktlinjer: 18 %

Källa: Undersökningen Preferenser och drivkrafter i yrkeslivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum