Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Marjo Koivumaa, socialchef i Haparanda kommun, är nöjd med både samspelet med och respekten från lokalpolitikerna. Foto: Tomas Bergman.

    Marjo Koivumaa, socialchef i Haparanda kommun, är nöjd med både samspelet med och respekten från lokalpolitikerna. Foto: Tomas Bergman.

Sju av tio socialchefer är nöjda med samspel

2019-11-11

Chefen i Fokus nr 4 2019. Sju av tio socialchefer är nöjda med samspelet med kommunpolitikerna. Men mer än en tredjedel känner inte att deras roll respekteras fullt ut av desamma. Det visar Visions årliga socialchefsrapport.

”Ett gott sampel mellan politiker och socialchef är grunden för att politiska beslut ska bygga på kunskap, få genomslag i organisationen och för att verksamheten ska fungera på ett rättssäkert och effektivt sätt”, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, i en kommentar till socialchefsrapporten.

Vision menar att det största ansvaret för att det ska fungera ligger på kommunstyrelsen och kommundirektören.

Ett regimskifte i Haparanda kommun förra hösten innebar flera nya, oerfarna politiker, som hade svårt att hitta sin roll, enligt Marjo Koivumaa, en av 148 socialchefer i landet som svarat på Visions enkätundersökning.

– Det fanns tendenser att de ville kontrollera detaljfrågor, som exempelvis schemaläggning och bemanning. Det skapade oro i chefsleden, som önskar självständighet och som har koll på alla lagar vi måste följa. Men vårt kommunalråd markerade snabbt att det är viktigt att politiker i ledande ställning visar förtroende för tjänstemännen.

Haparanda kommun har dessutom utbildningar för politiker för att klargöra rollerna.

– Politiken ska leverera mål och färdriktning, medan vi tjänstemän ju ansvarar för hur dessa mål ska nås, säger Marjo Koivumaa.

Hon tycker att samspelet med majoriteten av politikerna fungerar bra.

– Vi har en tät kontakt och en bra dialog. Jag upplever att de respekterar mig och mina kunskaper, vilket gör det lättare för mig att leda min förvaltning och att ge politikerna bra beslutsunderlag.

Socialchefsrapporten visar även att behovet av digitalisering inom socialtjänsten är stort. Viktigast, tycker socialcheferna, är att genomföra digitala reformer som utvecklar och ökar användningen av välfärdsteknik, som digitala larm. Andra utmaningar är ekonomi och personalförsörjning.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Frågor & svar