×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Foto: Mostphotos.

    Foto: Mostphotos.

Nu ska kollektivet styra

2019-11-11

Chefen i Fokus nr 4 2019. Hur skulle det vara att jobba i en kommun eller region utan chefer? I stället planerar var och en vad man vill göra, hur det ska genomföras och följas upp.

Det här scenariot känns ganska verklighetsfrämmande i välfärdssektorn, men det finns exempel på företag inom IT, management och forskning som prövat på modellen.

Kollektivt ledarskap är också ett fenomen som seglat upp inom universitetsvärlden.

Kristian Stålne, forskare på Malmö universitet, har deltagit i ett projekt om ledarskapsutveckling och liknar det kollektiva ledarskapet vid en fågelflock eller ett fiskstim.

– Det fungerar när individerna har ett gemensamt engagemang och mål och vill samarbeta. Fokus ligger på hur man samordnar sina insatser, säger han.

En fördel med att en organisation leds av kollektivet, det vill säga medarbetarna, är att det går snabbare att ställa om, menar Kristian Stålne. Om fågelflocken ser en rovfågel närma sig gör den fågel som först ser faran en undanmanöver och alla andra följer efter.

– Det här är en organisationsmodell som är mer anpassad för en komplex och föränderlig värld. Den gör att medarbetare kan ta initiativ och jobba över avdelningsgränser och uppmuntrar individen att och bli kreativ.

Men det finns en del problem med det kollektiva ledarskapet: Vem tar ansvar för helheten, för att arbetsmiljön är bra och att ingen skadas eller blir trakasserad på jobbet? Och vem sätter lön?

– Det finns så klart verksamheter där det här inte alls passar, säger Kristian Stålne, som ändå tror att vi behöver anamma mer av den här typen av tänkande i framtiden.

– I vårt projekt studerade vi hur kollektivt ledarskap fungerade i företag utöver den traditionella linjeorganisationen, men modellen kan också passa bra i vissa delar av den offentliga sektorn där man ofta samverkar på tvären med organisationer på samma nivå.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum