×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • ”Det är en lång väg kvar till ett jämställt näringsliv”, säger Caroline Farberger, vd för Ica försäkring. Foto: Linus Sundahl-Djerf.

    ”Det är en lång väg kvar till ett jämställt näringsliv”, säger Caroline Farberger, vd för Ica försäkring. Foto: Linus Sundahl-Djerf.

Farberger vill se andra normer

2019-11-11

Chefen i Fokus nr 4 2019. Efter två månader som kvinna insåg Caroline Farberger, vd för Ica försäkring, hur etablerade könsnormerna inom näringslivet är. Jargong och mötesdynamik gör att kvinnors kompetens osynliggörs.

Vilken var din första roll som ledare?

– Jag blev gruppchef för en nystartad enhet på Trygghansas marknadsavdelning år 1998. Det var spännande att rekrytera mina första medarbetare och jag fick bra stöd från personalavdelningen.

Hur har ditt ledarskap förändrats?

– I början var jag fokuserad på arbetsuppgifterna och noga med att mäta resultatet. Men med åren har jag blivit mer människoorienterad där jag är utgår från mina medarbetares motivation och ger dem frihet, mandat och verktyg att själva utföra sitt arbete.

Du är den första svenska toppchef som varit öppen med att du genomgått en könskorrigering. Hur ser du på ledarskapsnormer inom näringslivet?

– Det är en lång väg kvar till ett jämställt näringsliv. Etablerade könsnormer gör det svårt för kvinnor att bli bedömda utifrån sin kompetens. Det handlar om jargong och mötesdynamik; vem som blir bekräftad, vem som får komma till tals och på vilka premisser chefen befordrar medarbetare. Jag upplevde att jag var insatt i de här frågorna när jag levde som man. Det tog mig två månader att leva som kvinna innan jag insåg att jag inte hade koll, först då började jag se saker med egna ögon. Många män i näringslivet är inte medvetna om deras egen roll i att skapa lösningar för ett jämställt arbetsliv, och om de inte är en del av lösningen riskerar de att vara en del av problemet.

Har du något ledarskapstips?

– Finn din passion och arbeta med det, tvinga dig inte att gå en väg för att den ser bra ut. Och våga ta risker i din karriär, om du får ett erbjudande att bli chef så ta chansen. Tänk positivt och se vad du kommer lära dig av rollen. Säger man nej för många gånger tenderar möjligheterna att över tid minska.

Artiklar

Till arkivet

Caroline Farberger

  • Ålder: 51 år.
  • Bor: I hus i Sigtuna.
  • Familj: Fru och tre barn i grundskoleåldern.

Karriär:

  • I dag: Vd för Ica Försäkring
  • Bakgrund: Dubbla examina som civilingenjör och civilekonom. Tidigare managementkonsult och har haft flera chefspositioner inom försäkringsbranschen. Blev vd för Ica Försäkring 2016. 

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum