×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Foto: Bo Jonsson

    Foto: Bo Jonsson

”Nöjd med PR och papperskorgar”

2019-01-29

Chefen i Fokus nr 1 2019. Anställda blommar när de får eget ansvar. Jonas Wahlström delegerar gärna och lägger sin egen tid på att vara Skansenakvariets ansikte utåt.

40 år som chef, hur många har du anställt genom åren?

– Personalen är mitt stora problem, de slutar ju aldrig (skratt). Många av djurvårdarna har varit här i decennier. Fast när det gäller kassapersonal som jobbar i entrén har jag förstås rekryterat många. Det kan röra sig om ett hundratal.

Inte så svårt att få sökande?

– Absolut inte. Senast vi behövde anställa personal till kassan fick vi så många svar att vi tvingades släcka ned annonsen efter en timme. De flesta djurvårdare som anställs har gått djurvårdarprogrammet och börjat här som extrajobbande elever.

Hur är din ledarstil?

– Det som får anställda att blomma ut är att de tar egna initiativ. Så som chef låter jag folk ta eget ansvar. Det kan handla om att skapa nya miljöer i Skansenakvariet, att bli specialist på akvarie- och terrariedjur, småapor eller något annat. Själv nöjer jag mig med att tömma papperskorgarna ibland och att sköta PR-verksamheten. Det behövs ett känt ansikte utåt. I Sverige är det inte så vanligt, men i USA förekommer det faktiskt att man anställer skådespelare att representera djurparkerna.

Vad är svårast i rollen som chef?

– I den här branschen är det myndighetskontakterna. Det är massor av inspektioner och besiktningar. Och regler kring transporter. Jag förstår att det behövs när man fraktar hundratals slaktsvin genom landet i en långtradare, men inte att samma regler ska gälla när jag kör till Arlanda med en silkesapa i en liten bur. Allt ska godkännas.

Du har fyllt 66 år. Hur länge till ska du jobba?

– Det var meningen att min dotter skulle ta över, men nu har det skjutits upp när hon själv fick en dotter. Jag ser också med viss oro på framtiden när Baltic Sea center öppnar. Bredvid Skansenakvariet med 120 kronor i inträde kommer det finnas ytterligare en stor akvarieanläggning, gratis för besökarna. Vilken tror du de väljer? Tyvärr kanske detta år blir vårt sista.        

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Jonas Wahlström

Ålder: 66 år.
Bor: Växlar mellan lägenhet på Södermalm i Stockholm och gård på Södertörn.
Familj: Fru och två vuxna barn.

Karriär:

I dag: Ägare och chef över Skansenakvariet.
Bakgrund: Djurintresserad pojke fick årskort till Skansen av sin mormor. Hjälpreda, så småningom djurvårdare. Fick 1977 en idé om att göra något av det stängda aphuset: grundade Skansenakvariet 1978.

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum