×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • 
       Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Forskare: ”Strunta i vissa uppgifter”

2019-01-29

Chefen i Fokus nr 1 2019. Kommunala enhetschefer är överhopade av för mycket administration. Det visar ett projekt från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Cheferna borde bli lite mer modiga och strunta i en del uppgifter, tycker forskaren Anders Ivarsson Westerberg.

Det skulle vara nyttigt om cheferna blev lite mer pragmatiker i stället för att vara lydiga byråkrater.

Det tycker Anders Ivarsson Westerberg, professor vid institutionen för samhällsvetenskaper vid Södertörns högskola. Han har tillsammans med SKL undersökt hur pass tyngda chefer är av administration och vad som kan göras för att förenkla det administrativa arbetet.

Den sammanfattande slutsatsen av undersökningen är att enhetschefer, som är den chefsgrupp som studerats, ofta är överhopade av administration.

Mätningar i de sju kommuner som medverkat i SKL:s projekt visar att enhetscheferna ägnar 59 procent av sin tid åt administrativa uppgifter. Dominerar gör HR- och personalfrågor. Inte konstigt, enligt Anders Ivarsson Westberg.

– Definitionen av att vara chef är att ha personalansvar. Men dessutom ska enhetschefen vara ledare i kärnverksamheten och det är det de inte hinner med, säger han.

Till det ska sedan adderas annan typ av administration, som ökat. Ofta som ett resultat av kommunens organisation, till exempel köp- och säljsystem med internfakturering, enligt Anders Ivarsson Westerberg.

– Med det följer en överhängande risk för att man skapar jobb åt andra som egentligen inte fyller någon funktion.

Till de chefer som vill minska det administrativa trycket har Anders Ivarsson Westerberg ett råd.

– Reflektera över varför vissa uppgifter görs. Bli lite mer modiga och våga låta bli att göra sånt som inte är till någon nytta.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum