×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Chefer mest nätmobbade

2019-04-29

Chefen i Fokus nr 2 2019. Fler personer i chefsposition är ­utsatta för nätrelaterad mobbning på jobbet. Det visar ny forskning från Malmö universitet.

Att uteslutas från mejltrådar, eller att chefen blir syndabock för brister i verksamheten och får ta emot hat på sociala medier. Båda sakerna är exempel på nätmobbning.

– Det sker sällan i ett vakuum. När vi interagerar på plattformar som till exempel Facebook, gör vi det oftast med människor vi redan har en relation till, säger Rebecka Cowen Forssell, doktor i urbana studier vid Malmö universitet och forskare bakom studien. 

Hon har undersökt 3 400 yrkesverksamma personer i åldrarna 25–65 år, och kommit fram till att cirka tio procent är utsatta för beteenden som klassas som nätmobbning. Bland dessa är det fler chefer än andra som drabbas.

Oväntat, menar Rebecka Cowen Forssell, då tidigare forskning har ofta pekat ut chefer som förövare.    

Rebecka Cowen Forssell tror att det handlar om anställda som inte vågar konfrontera en chef öga mot öga, utan uttrycker missnöje på nätet. Det kan också vara personer utifrån som mobbar, besvikna klienter som skriver nedsättande saker.

Att mobbningen sker på nätet gör den extra skadlig, då det saknas gränser mellan privatliv och arbetsliv där.

– Depression, sömnbrist och en vilja att lämna sitt arbete är konsekvenser av all typ av mobbning. När det sker på nätet tillkommer en extra ängslan kring vilka som kan ha sett vad som skrivits.

Enligt Björn Cárdenas, arbetsmiljöstrateg på Vision, bör arbetsplatser ha en skriftlig policy som klargör att mobbning inte accepteras. Den ska vara känd för anställda, så att mobbning kan identifieras tidigt.

– Den får inte bli hyllvärmare, då fyller de inget syfte, säger han.

Att motverka mobbning är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet, något som Björn Cárdenas tror ofta brister. Många arbetsgivare vet inte hur utbrett problemet är i dag. 

– Och en del chefer förstår inte att de också är medarbetare, de tror att det ingår i jobbet att ta vissa saker, säger han.

För att komma åt nätmobbning rekommenderar Björn Cárdenas att arbetsgivaren, vid undersökning av arbetsmiljön, ställer frågor med öppna svarsalternativ. Då kan man upptäcka om någon utsatts för mobbning just på nätet.  

Varje arbetsplats ska ha rutiner för hur man kan agera när problemet väl uppstått. En chef som är mobbad ska kunna vända sig till högre chef eller HR.

– Det gäller att agera snabbt, det är lätt att mobbningen får en svans och växer, säger Björn Cárdenas, och fortsätter: 

– Vid allvarliga fall ska man inleda en opartisk utredning, helst ledd av någon utomstående.

Susanna Forssblad

Artiklar

Till arkivet

Juridiska verktyg mot nätmobbning

  •  Att undersöka och utreda förekomsten av mobbning är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Om mobbningen kan kopplas till någon av grunderna i diskrimineringslagen, kan den användas. Att ställa någon till svars med hjälp av straffrättsliga bestämmelser är ofta svårt. En särskild lag mot mobbning saknas. Vision har drivit frågan om att en sådan bör införas.

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum