×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Åldersmedvetet ledarskap ökar ­chansen att behålla medarbetare. Foto: Mostphotos

    Åldersmedvetet ledarskap ökar ­chansen att behålla medarbetare. Foto: Mostphotos

Så får du äldre att jobba längre

2018-09-06

Chefen i Fokus nr 3 2018. Alla pratar om det. Expertisen, media och politiken; Fler måste jobba längre för att vi ska klara välfärden inom en alldeles närliggande framtid.

På Göteborgs universitet pågår ett forskningsprojekt som undersöker vilka organisatoriska förutsättningar och förhållanden som påverkar fördröjning av pensionering på arbetsplatser. En tanke är också att jämföra privata tillverkningsindustrin, som domineras av män, med offentlig sektor, som är kvinnodominerad, för att se om det finns skillnader.

Rapporten är klar nästa år, men forskaren Ewa Wikström kan redan nu tipsa om hur man kan behålla äldre medarbetare längre med ett åldersmedvetet ledarskap.

– Ålders- och pensioneringsfrågan beskrivs ofta som svår att diskutera. En orsak är att den av chefer uppfattas som en enskild fråga för medarbetaren att besluta om. Chefen kan också oroas för att hen sätter igång en tankeprocess hos medarbetare som kanske har unik kompetens, om ett alternativt liv där fritiden viktas högre än arbetslivet.

Men Ewa Wikström menar att man faktiskt inte behöver prata om pensioneringsfrågan alls.

– I stället krävs ett ständigt pågående samtal med medarbetarna oavsett ålder, från det att de rekryteras tills de slutar, om vad de har för idéer och vilka utvecklingsvägar de ser i ett längre tidsperspektiv. Samtidigt kan chefen fråga vilka förutsättningar de behöver för att realisera dem.

Det går att prata om utan att det blir känsligt, menar Ewa Wikström.

– Att prata om pensionering vid 65 är kontraproduktivt när det finns de som kan och vill bidra längre, men eventuellt under andra förhållanden, till exempel kortare arbetsvecka. Det vore ju lysande om man kan möta behoven och få fler att stanna kvar.

Hur länge tänker du själv jobba?

– Så länge som arbetet är intressant.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum