×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Sofie Christmansson tyckte kursen i arbetsrätt var bra men för kort. Hon hade önskat mer fokus på hur man som chef kan agera i olika situationer. Foto: Petra Berggren

    Sofie Christmansson tyckte kursen i arbetsrätt var bra men för kort. Hon hade önskat mer fokus på hur man som chef kan agera i olika situationer. Foto: Petra Berggren

Chefer lär sig mer om arbetsrätt

2018-04-27

Chefen i Fokus nr 2 2018. Las och kollektivavtal, hur hänger det ihop? Socialtjänsten i Sundsvall ville öka personalens kunskaper i arbetsrätt och satte samtliga cirka 130 chefer i skolbänken.

Det var chefen för vård och omsorg, Karin Holmin, som tog initiativet till utbildningen.

– Syftet var att ge cheferna en grundläggande kunskap i alla arbetsrättens områden, både lagar och avtal, säger Karin Holmin som tog kontakt med Visions avdelning för att få hjälp att sy ihop en bra kurs. Uppdraget gick till Stig Linner, som jobbat många år som ombudman vid Visions center i Sundsvall.

I första vändan fick cirka 50 chefer inom vård- och omsorg gå kursen, sammanlagt en och en halv dag.

– Jag utgår ifrån en pyramid. I botten EU:s direktiv, sedan svensk lag, centrala och lokala kollektivavtal, och enskilda avtal. Och kommer in på olika frågor, till exempel skillnaden mellan MBL och samverkan, och vad som är specifikt i Sundsvall, säger Stig Linner och tillägger att han inte går in på frågor om hur fackets och arbetsgivarens värderingar kan skilja sig åt.

– När vi är i partsförhållande har facket sin tolkning och arbetsgivaren sin. Här är jag på basfaktanivå, säger han.

När cheferna inom vård och omsorg gått utbildningen beslöt ledningen att fler borde få chansen. Nu har samtliga cirka 130 chefer i socialtjänsten gått kursen.

En av dem är Sofie Christmansson, chef för äldreboendet Thulegården.

– Det var bra att få kunskap om grundbegreppen. Men jag skulle vilja att den innehöll mer fiktiva fall om hur man som chef kan agera i olika situationer.

Som vad?

– Till exempel hur vi hanterar olika fall av misskötsamhet. Om vi behöver stänga av någon från arbetet, ska personen då vara hemma med full lön eller inte och hur länge? Den typen av frågor där man som chef behöver ha på fötterna, men jag förstår att det är svårt att få med allt.

Så du önskar en fortsättningskurs?

– Absolut. Jag tror det är ganska många som behöver kontinuerlig input inom arbetsrätten.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum