Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • illustration: Hanna Albrektson

    illustration: Hanna Albrektson

Brottas med lönesättning

2017-04-26

Chefen i Fokus nr 2 2017. Utveckling väger tyngre än ­rutin. Det anser Ola, lönesättande chef. Men konsekvenserna har ­blivit både missnöjda medarbetare och minskad löne­spridning. Borde han tänka annorlunda?

Ola har nyss haft resultatsamtal med sina medarbetare. Några är nöjda med sina nya löner medan andra är missnöjda. Så är det varje år, och varje år brottas Ola med hur han ska värdesätta medarbetarna på ett rättvist sätt.

Han har visserligen lönekriterierna att utgå från, vilka säger att medarbetare med mest kunskap ska ha störst löneökning. Men det är absolut inte rättvist, anser Ola, som tycker det är viktigare hur medarbetarna utvecklas.

Mest rutinerad är, utan tvekan, Siv. Hon har arbetat här i snart 30 år, och hennes kunskaper är guld värda. Samtidigt tycker Ola att Siv har ­tappat gnistan. Hon kommer aldrig med nya idéer och är ofta negativt inställd till förslag på förändringar.

En annan medarbetare är Claudia. Hon är ny sedan ett par år tillbaka och har ingen tidigare arbetslivserfarenhet, vilket märktes i början. Men senaste året har hon blomstrat. Hon är kreativ och engagerad, även om hon ännu inte har lika mycket kunskap som sina kollegor.

Ola ville visa sin uppskattning för Claudias fina utveckling, och gav henne därför en stor löneökning i år. Siv hade knappt utvecklats alls det senaste året, ansåg Ola, och hon fick ett mycket mindre påslag. Det har lett till att skillnaden mellan Sivs och Claudias löner krympt en hel del, något som upprör Siv. Hon har trots allt jobbat här i 30 år, argumenterar hon.

– Men jag har en begränsad budget och måste prioritera mellan medarbetarna. När någon får mer måste någon annan få mindre, säger Ola.

Men på ett sätt håller Ola med Siv. Hon är ju en klippa som de skulle ha svårt att klara sig utan.

Skulle han ha bedömt Sivs och Claudias prestationer annorlunda?

Shame Shamhi föreståndare Villa Hasselfors HVB, Örebro

”Viktigt att visa ­uppskattning för de som kämpar.”

– Det är viktigt att visa uppskattning för de som kämpar och visar framfötterna. Men också viktigt att göra det för de som jobbat länge och som det dessutom är svårt att klara sig utan.

– Nu framgår det ju inte hur mycket Siv och Claudia fick i löneökning, men jag utgår från att Claudia fick ganska mycket. Jag förstår att Siv blev ledsen om löneklyftan mellan de två nästan är borta. Risken finns att hon nu, ännu mer än tidigare, drar sig tillbaka och blir oengagerad. Hur ska hon nu få tillbaka gnistan? Jag hade gett Claudia mindre i lönepåslag.

Ska Claudia inte kunna göra lönekarriär utan att först bli gammal?

– Jo, men hon kan inte få allt på en gång. Hon har trots allt inte lika mycket kunskaper som sina kollegor. Om hon fortsätter att vara aktiv kommer hon att lära sig mer, så om hon till nästa år har ungefär samma kunskaper som övriga kan hon få mer i lön.

Björn Ahlsén kulturchef, Region Gotland

”Uppenbarligen ­värderar han driv före erfarenhet.”

– Att bedöma andra är en känslig och svår del av chefsjobbet, men det ingår. Jag tror att det är en vanlig situation att vilja premiera utveckling och samtidigt vara rädd om erfarenhet. Det är ett besvärligt dilemma. Om Ola har gjort rätt eller fel går inte att säga. Men han har gjort sin bedömning, och uppenbarligen värderar han driv före erfarenhet. Det måste han stå för.

Men är det rättvist?

– Det är viktigt att värna den individuella lönesättningen. Så mest rättvist är att värdera medarbetarnas egenskaper var för sig, inte jämföra dem med varandra. Men Ola bör göra klart för dem på lönesamtalet vilka egenskaper han värderar högt. Vid resultatsamtalet ska han kunna ge en rimlig förklaring till varför han har resonerat som han gjort. Det handlar om att ge rätt budskap när man sätter lön.

Helén Plym enhetschef, myndighets­enheten, Jönköpings kommun

”Han förklarar inte för Siv varför hon fått den lön hon fått.”

– Siv kan inte leva på gamla meriter, utan hon måste ha presterat föregående år för att få ett lönepåslag. Självklart ska hon vara med i lönerevisionen, men inte automatiskt få en högre lön för att hon har jobbat i många år.

Så Ola tänker rätt?

– Nja. Felet Ola gör är att han inte förklarar för Siv varför hon fått den lön hon fått. Då är det som att han sågar henne vid fotknölarna. Han borde först och främst tillsammans med medarbetarna bryta ner arbetsgivarens lönekriterier så att de passar för deras specifika verksamhet. Dessutom bör han i början av varje år ha medarbetarsamtal med varje medarbetare där de pratar om förväntningar och saker de skulle kunna utveckla. Vid lönesamtalet året efter har Ola argumenten för lönesättningen svart på vitt, vilka blir lättare för medarbetarna att förstå.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum