×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Marie Aktö, marknadschef, och Malin Wettre, HR-chef, har lett stångåstadens värdegrundsarbete. Det kommunala bostadsbolaget har idag en tydlig vision och värderingar som styr det dagliga arbetet. Foto: Lasse Hejdenberg

    Marie Aktö, marknadschef, och Malin Wettre, HR-chef, har lett stångåstadens värdegrundsarbete. Det kommunala bostadsbolaget har idag en tydlig vision och värderingar som styr det dagliga arbetet. Foto: Lasse Hejdenberg

  • Cheferna i Stångåstaden har bland annat spelat sig till kunskaper i ett värdestyrt ledarskap. Foto: Lasse Hejdenberg

    Cheferna i Stångåstaden har bland annat spelat sig till kunskaper i ett värdestyrt ledarskap. Foto: Lasse Hejdenberg

Tryggare chefer med tydligare regler

2017-01-25

Chefen i Fokus nr 1 2017. Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping har länge arbetat för att skapa en stabil värdegrund. Det stora lyftet kom när cheferna gick en kurs i värdestyrt ledarskap.

Stångåstadens huvudkontor ligger i Tornet i centrala Linköping. Det är stadens högsta hus och den orange-vita fasaden syns på långt håll.

– Tänk dig att vi spelar fotboll på taket. Utan staket skulle alla hålla sig på mitten och dutta lite på bollen. Med staket skulle vi nyttja hela planen och vinna matchen.

Så förklarar HR-chefen Malin Wettre vad värdestyrt ledarskap är för något.

Som en del av Stångåstadens satsning på värdegrundsarbete genomgick företagets 23 chefer under förra året en kurs i värdestyrt ledarskap. Det fick ett arbete som pågått i flera år att verkligen lyfta, berättar Malin Wettre och kollegan Marie Aktö, som är marknadschef.

Men allt började för fem år sedan när de två chefskollegorna fick i uppdrag av Stångåstadens vd att se över företagets värdegrund, vision och varumärke.

Arbetet utgick från frågan ”Vart ska vi?” och inleddes med att ta fram en ny vision. Alla medarbetare fick delta i workshops och efter mycket stöpande och blötande kom man gemensamt fram till ”Ett steg före”. Visionen kompletterades med tre värdeord: trygga, professionella och aktiva.

– För att sådana här värdeord inte bara ska bli floskler krävs det att man ger dem en innebörd. Det har vi jobbat mycket med, säger Marie Aktö.

De anställda har medverkat i allt från diskussionsövningar till improvisationsteater. På intranätet presenteras var fjärde vecka ”månadens dilemma” där ett vardags­pro-
blem ska lösas utifrån vision och värderingar.

– Sedan några år tillbaka utgår hela företaget från visionen i allt vi gör. Att ligga ett steg före innebär att vi ska vara branschledande, men också att jag som medarbetare ska komma väl förberedd till alla möten. Jag tycker att vi har lyckats implementera det väldigt bra, säger Malin Wettre.

Ändå kände både hon och Marie Aktö för ett år sedan att det var något som fattades i det vardagliga arbetet. Därför arrangerades en utbildning i värdestyrt ledarskap för alla företagets chefer.

Kursen, som var upplevelsebaserad, inleddes med ett kortspel. I tysthet – de fick inte prata – placerades cheferna runt fem bord. På varje bord låg en lapp med reglerna för kortspelet. Efter varje spel fick förloraren byta bord. För varje runda blev spelarna allt mer förvirrade, tills det gick upp för dem att varje bord hade olika regler.

– Den upplevelsen blev en ögonöppnare för oss: så här kan det kännas att komma ny till Stångåstaden om vi inte berättar om vår värdegrund och vilka spelregler som gäller här, säger marknadschefen Marie Aktö.

Under kursen, som leddes av konsulten Mia Hultman, fick deltagarna bland annat göra en djupdykning i sina egna värderingar och fundera över deras ursprung. Sedan fick de i uppdrag att gå tillbaka till sina avdelningar och ha samma diskussion med medarbetarna.

– Det var lite svårt i början, men allteftersom lärde vi känna varandra bättre, säger Marie Aktö.

Hon berättar om en medarbetare på avdelningen som talade om att rättvisa var väldigt viktigt för henne och att det hade sin grund i hennes barndom.

– Det är ju jätteviktigt för mig som chef att känna till. Nu ser jag till att väldigt tydligt kommunicera bakgrunden till olika beslut, till exempel vilka som får åka på en viss konferens, säger Marie Aktö.

Hon tycker att kursen bidragit till bättre sammanhållning i den grupp hon leder. Och tillsammans med en levande vision har den underlättat jobbet som chef.

– Jag coachar mycket mer än styr i dag. ­Medarbetarna kan hela tiden checka av mot visionen och värderingarna om de är på rätt väg. Jag och mina medarbetare har blivit bättre på att ge varandra feedback och det tror jag beror på att vi har samma måttstock. Dessutom blir det inte lika personligt att säga ”det här tycker jag inte var ett steg före” som att säga ”det här tycker jag inte att du gjorde så bra”, säger hon.

Malin Wettre menar att kursen fått henne att växa som person.

– Genom att ställa mig själv frågor som Vad vill jag med mitt ledarskap? och Vilka är mina personliga värderingar? så har jag blivit tryggare i mina egna ståndpunkter och därmed i mitt ledarskap, säger Malin Wettre.

Att kursen varit positiv för företaget som helhet tycker båda att de märker i vardagen och det fick de bekräftat när den senaste medarbetarundersökningen presenterades. Medarbetarnas sammanlagda förtroendeindex ligger på 87 procent, vilket är väldigt högt, enligt Great Place to Work, som varje år delar ut utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplatser. När det gäller frågor om ledarskap har företaget ett förtroendeindex på över 90 procent, flera procentenheter högre än innan kursen.

Att jobba med värdegrundsfrågor och att ha en värdestyrd organisation är inget projekt, det insåg Marie Aktö och Malin Wettre ganska tidigt i processen.

– Det är ett ständigt arbete. I dag har vi lyckats skapa en röd tråd mellan värdegrund och vision och cheferna utgår från ett värdestyrt ledarskap. Nästa steg är att alla anställda ska få gå en kurs i värdestyrt medarbetarskap, berättar Marie Aktö.

I väntan på det jobbar företaget vidare med vad de benämner som skoskavsfrågor.

– Vi har tagit fram tydliga ramar för det mesta som vi gör, men ibland dyker det upp frågor där medarbetarna inte vet vad som gäller. De frågorna är viktiga att fånga upp, säger Malin Wettre.

Tillgänglighet efter arbetstid är ett exempel på en skoskavsfråga som dök upp för ett tag sedan. För att bestämma ramar kring det skapades ett ”dilemma” på intranätet som alla medarbetare fick reflektera kring. Resultatet diskuterades av chefsgruppen, som bollade tillbaka till alla avdelningar, som bollade tillbaka till chefsgruppen som till slut tog ett beslut om vad som gäller.

– Det är viktigt att skapa tydlighet och få bort frågor som gnager och skapar irritation. Grunden till ett bra arbetsklimat är att alla vi på Stångåstaden vet vad som förväntas av oss, säger Marie Aktö.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Stångåstadens vision och värderingar

VISION:
Ett steg före
VÄRDERINGAR:

Aktiv, vilket innebär att:
jag är modig och utmanar mig själv.
jag söker den information och kunskap jag behöver.
jag tar initiativ och tänker nytt.

Trygghet, vilket innebär att:
jag håller vad jag lovar.
Jag hälsar på alla med ett leende.
jag pratar med i stället för om.

Professionell, vilket innebär att:
jag ser helheten.
jag ger och tar emot feedback.
jag gör affärsmässiga val.

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum