×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Stort lönegap mellan äldreomsorgschefer

2017-01-25

Chefen i Fokus nr 1 2017. Det skiljer mer än 19 000 kronor i snittlön mellan enhetschefer inom äldreomsorgen beroende på var i landet de jobbar. Det visar en granskning som Tidningen Vision har gjort.

Stockholm är den kommun som betalar högst lön till chefer i äldreomsorgen. Här ligger snittlönen på över 50 000 kronor i månaden. Chefer i samma roll i Åsele kommun i Västerbotten tjänar i snitt drygt 31 000 kronor, vilket är lägst i landet.

– Det förvånar mig inte alls, säger Monika Roos, Visions avdelningsordförande i Åsele.

– Befolkningen och därmed skatte­underlaget minskar i kommunen, så varje år kommer propåer från politikerna om att spara och skära ned. Det gäller alla yrkesgrupper. Men frågan är vilken personal arbetsgivaren vill ha? Att vara enhetschef är det svåraste uppdrag du kan ha. Du blir jagad både uppifrån och nerifrån och jobbar med människor. Det är lättare att jobba med soptunnor, de går att byta ut om de går sönder.

Enligt Monika Roos slutar enhetschefer i äldreomsorgen i Åsele på löpande band, bland annat på grund av löneläget. Men det finns inte mycket hon som facklig kan göra för att få upp lönerna för dem, anser hon.

– Jag arbetar fackligt på heltid och har arbetsuppgifter för 150 och går aldrig hem för dagen i tid. Så det finns varken tid eller kraft att göra mer än det som brinner mest, vilket inte är bra.

– Vi har förstås en helt fantastisk livsmiljö här i södra Lappland, fast den går ju inte att leva på.

Chefen i fokus har sökt socialchefen i Åsele kommun Eva-Lena Johansson, men inte lyckats nå henne. Och personalchefen, Britt-Inger Odén, vill inte kommentera saken, med hänvisning till att det inte är hon som sätter lönerna och inte har tid att sätta sig in i saken.

Inte heller i Stockholms stad är Visions lokala avdelning särskilt förvånad över sin topplacering i löneligan för äldreomsorgschefer.

– Det är marknadskrafterna som styr. Konkurrensen om cheferna är stor, både mellan stadsdelsförvaltningarna och närliggande kommuner, och även i andra verksamheter och sektorer, säger avdelningsordförande Johan Berken.

Läs mer i nästa nummer av Tidningen Vision.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum