Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Som ett lotteri om beviljad ledighet? Illustration: Hanna Albrektson

    Som ett lotteri om beviljad ledighet? Illustration: Hanna Albrektson

Bryderiet

2017-01-25

Chefen i Fokus nr 1 2017. Rätt vara rättvis? Anhöriga till två av Sannas medarbetare dör inom loppet av någon månad. Sanna beviljar dem ledigt med lön, men ger den ena fler dagar. Hon hänvisar till det individuella behovet. Men vem är Sanna att avgöra hur stort det är?

Sanna är enhetschef över ett bra men underbemannat gäng medarbetare på ett privat vårdföretag. En av dem är Kattis, vars 101-åriga mormor ligger på dödsbädden efter ett i övrigt friskt liv.

Men en dag är det i stället kollegan Darko som får ett ovälkommet telefonsamtal. Hans bror i Serbien har hastigt gått bort i en trafikolycka.

Darko är i chock och Sanna beviljar honom ledigt med full lön veckan ut för enskild angelägenhet vid anhörigs bortgång, enligt kollektivavtalet. Inte för att hon måste, men hon har möjligheten.

Ett par veckor senare ska Darkos bror begravas i Belgrad och Darko har mycket att fixa med.

”Permission kan beviljas för en eller flera dagar”, läser Sanna i avtalet*. Det finns alltså inget tak för antal dagar. Sanna ger honom ytterligare en och en halv vecka, trots att det innebär att kollegorna måste täcka upp.

Någon månad senare drar Kattis mormor sin sista suck. Visst ska Kattis få permission några dagar, bland annat för att kunna vara med vid begravningsceremoni och gravsättning. Men fler dagar blir det inte. ”Det individuella behovet styr”, förklarar Sanna och pekar dels på att mormoderns död var väntad, och dels på att hon begravs i samma stad.

Kattis, som hade väntat sig fler dagar med betald ledighet för att sörja, blir besviken.

Sanna tvekar. Är hon orättvis? Men är det i så fall viktigare att vara rättvis än att se till verksamhetens behov?

Helén Plym
enhetschef, myndighets­enheten, Jönköpings kommun

”Ett elände om hon resonerar ­likadant igen”

– Jag undrar varför inte Kattis ansökte om närståendepenning från Försäkringskassan för att få kvalitetsdagar med mormodern medan hon ännu levde. Sanna hade också kunnat hinta Kattis om att göra en sådan ansökan.

– Samtidigt hade jag aldrig gett så många lediga dagar till Darko. Jag gissar att han har fler släktingar utomlands. Det blir svårt att vara lika givmild då. Sanna borde ha gett honom några dagars ledighet, men därefter skulle han få ta semester.

– Sanna har inte gjort något olagligt, men det blir ett elände om hon resonerar likadant igen i fall som Darkos. Hon borde ta Kattis åt sidan, vara ärlig med att hon gjort en tabbe, och ge henne någon extra ledig dag som plåster på såren. Om Kattis ändå tycker att Sanna är dum, är det något Kattis får ta. Hon bör även prata med Darko om misstaget och ta upp det på en arbetsplatsträff. Att som chef erkänna sina brister är en styrka.

Kenny Nilsson
kökschef, Fridhems ­folkhögskola, Landskrona

”Kattis hade behövt fler lediga dagar”

– Jag tycker att Sanna har tagit ett konstigt beslut. Ledigheten ska såklart anpassas efter individens behov. Darkos behov var givetvis stort då han var tvungen att åka utomlands och fixa med begravning. Men även Kattis hade behövt fler lediga dagar, då hon uppenbarligen var i sorg och kanske hade svårt att koncentrera sig på arbetet.

– Jag tycker att det ska finnas tydligare ramar i arbetsplatsens policy för hur en sådan här process med ledighet vid nära anhörigs bortgång ska gå till, som Sanna hade kunna vända sig till.

– På grund av att Sanna inte varit rättvis mot Kattis så tror jag att Kattis förtroende för arbetsplatsen sjunker, vilket ju inte är bra för verksamheten i längden.

Shame Shamhi
föreståndare Villa hasselfors HVB, Örebro

”Det är viktigt att Sanna skapar ­tydliga rutiner”

– Det är en svår situation, för det går aldrig att mäta någons sorg och säga hur lång tid den ska ta. Men man måste vara så rättvis man kan med hänsyn till avstånd till den anhöriga och ändå samtidigt se till att verksamheten fungerar. Även om Darko hade långt att åka tycker jag att han skulle ha fått färre lediga dagar.

Men gjort är gjort.

– Ja, Sanna kan ge Kattis några extra dagar för att det ska bli mer rättvist. Men det är viktigt att Sanna sedan skapar tydliga rutiner som ska gälla alla så att hon är förberedd när det händer nästa gång

Hur ska rutinerna se ut?

– Det kan stå hur många dagar anställda får ledigt vid en anhörigs död och hur många dagar utöver dem som kan ges i samband med en längre resa. Sanna borde också försöka få fram fler vikarier som kan hoppa in vid behov. Det lönar sig långsiktigt.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum