Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Birgitta Forsberg.

    Birgitta Forsberg.

Så satsar Umeå på cheferna

2016-11-10

Chefen i Fokus nr 4 2016. Umeå jobbar med att minska antalet medarbetare per chef. Om tre år ska riktmärket för chefer inom vård och omsorg och vara 25 medarbetare och för första linjens chefer 30.

Det står i den färdplan kring ledningsstrukturen som personaldirektören Birgitta Forsberg jobbat fram tillsammans med ledarutvecklaren Marie-Louise Gäärd.

– Riktmärket är inget absolut tal utan ska vägas samman med andra förutsättningar som administrativt stöd, antal enheter, tillgång till gruppledare med mera, poängterar de.

Slutsatserna i färdplanen grundar sig på forskning. Framför allt stöder de sig på Annika Härenstams Chefiosrapport och Klara Regnös forskning om chefers arbetsvillkor, som båda kommer fram till samma slutsatser: chefer inom vård- och omsorg, samt inom förskola och grundskola har alltför många underställda medarbetare och de saknar administrativt stöd.  Den höga arbetsbelastningen gör att cheferna inte har möjlighet att se medarbetarna och jobba med arbetsmiljön tillräckligt mycket. Det gör i sin tur att sjukskrivningarna bland medarbetarna skjuter i höjden.

Sjukskrivningstalen i Umeå kommun ligger på 6,8 procent, vilket är under riksgenomsnittet.

– För oss är det jätteviktigt att jobba med våra chefer. Det är ju via dem mycket ska hända. Våra chefer måste känna sig trygga med att de har ett tydligt och möjligt uppdrag. Det ger kraft och gör att vi har medarbetare som kan fungera väl ute i organisationen, säger Birgitta Forsberg.

Ett verktyg är Uppföljningsdialogen som är skräddarsydd för första linjens chefer. Där får cheferna värdera 30 påståenden på en skala från ett till sex som handlar om det systematiska arbetsmiljöarbetet och förutsättningar att utöva ett närvarande ledarskap.

Alla chefer som rekryteras till kommunen går en obligatorisk introduktionsutbildning på två terminer.

– Den första terminen har fokus på chefskap och här ingår utbildning kring ekonomi och upphandling, arbetsrätt, rehabilitering med mera. Den andra terminen pratar vi om faktorer i ledarskapet som skapar goda förutsättningar för medarbetares hälsa och prestation, berättar Marie-Louise Gäärd.

Nästa steg är en utbildning för chefer som leder andra chefer.

– Det är delvis samma upplägg som introduktionsutbildningen men här finns tydliga avsnitt om att leda team och ledningsgrupper.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Riktlinjer för bättre förutsättningar

  • Alla chefer ska förstå och veta vad som är deras uppdrag.
  • Alla chefer ska regelbundet få stöd och återkoppling av sin närmaste chef
  • Chefers arbetsmiljö ska hanteras enligt samverkansavtalet samt regler och riktlinjer enligt OSA-föreskriften.
  • Chefens behov av administrativt stöd ska prioriteras och stödfunktionerna ska anpassa sitt stöd till verksamhetens behov.
  • Chefskapet och ledarskapet ska utvärderas en gång per år.

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum