×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Illustration: Daniel Andréasson

    Illustration: Daniel Andréasson

Så blir fler självgående

2016-11-10

Chefen i Fokus nr 4 2016. I framgångsrika idrottsklubbar drar spelarna åt samma håll samtidigt som var och en får glänsa. Kristian Persson, sportchef på Ullevi Tennisklubb, förklarar hur du bygger djupare drivkraft på sportens vis.

Med tajt budget, strama regler och viktiga arbetsuppgifter är det inte alltid så lätt att väcka den inre glöden. Och risken finns att du blir auktoritär som chef.

Men kanske finns det bättre sätt att motivera på. Blir medarbetarna involverade i att bilda gemensamma målbilder har du skapat goda förutsättningar för en driven arbetsplats.

– Vision och värdegrund formuleras nästan alltid i ledningen men det är ett stort misstag. När alla är delaktiga är chansen mycket större att du lyckas väcka en inre kraft i organisationen. Tillsammans kan ni nå hur långt som helst, menar Kristian Persson.

Han är sportchef på en av Sveriges största tennisklubbar, Ullevi TK i Göteborg, och som författare till boken Skapa Talang vill han visa hur alla kan göra för att bli bättre på det de gör. Han ser att idrotten och offentliga arbetsplatser har mycket att lära av varandra. Med ett gemensamt mål på plats kan personliga ambitioner få utrymme.

– Ett fotbollslag fungerar bäst om spelarna hittar egna lösningar på planen, säger Kristian Persson. När taktiken är spikad och förberedelserna klara kan tränaren ställa sig vid sidan av. Detsamma gäller för en chef. Ta reda på vad var och en brinner för. Vad har de själva för drömmål som ligger inom ramen för avdelningens vision och mål?

Svaren mynnar ut i det Kristian Persson kallar ”det personliga mästerskapet”. Mästerskapet ska leda individen framåt i sin egen utveckling, med stöttning från chefen. Han tar som exempel en tennistränare som berättar att hennes personliga mästerskap är att coacha en spelare på turneringen Wimbledon. Tillsammans gör de en analys av tränarens egenskaper och kommer fram till att hon saknar praktisk erfarenhet av coachning på högsta nivå. Hon föreslår själv en studieresa till en etablerad tränare i London.

– På så sätt uppfylls nycklarna till ett starkt inre driv: tränaren känner sig kompetent och självständig och får använda sina nyvunna erfarenheter i samhörighet med andra i klubben. För alla vinner på att den enskilde närmar sig sitt drömmål, förklarar Kristian Persson. 

Låter metoden tidskrävande och svår att mäta? Det personliga mästerskapet behöver inte ta all tid i anspråk. En timme i veckan för det egna projektet kan räcka långt. En annan risk är att en medarbetare utvecklar sig bort från sin tjänst.

– Men se det som att ni blivit en attraktiv arbetsgivare som låter individer göra karriär. Vi ser ofta i idrotten hur en enskild spelare får sitt stora genombrott och lyfter hela laget innan han rekryteras av en klubb utomlands, säger Kristian Persson.

Det personliga mästerskapet behöver inte revolutionera hela avdelningen. Även små utmaningar skapar inre motivation. Tennistouren innehåller trots allt fler och mindre tävlingar än Wimbledon. Den som vill utveckla de sociala bitarna bland kollegorna kan se det som sin personliga kampanj.

– Börja gärna småskaligt och ta det steg för steg därifrån. Ett lyckat litet utvecklingsprojekt kan skapa utrymme för ett större, tipsar Kristian.

När du visar att du tror på medarbetaren frodas det inre drivet. Och med det kommer kämpaglöd, en egenskap som behövs för arbetsuppgifter som är tidsödande, otacksamma och tråkiga.

Kristian Persson berättar att hans egen klubb Ullevi TK har långt kvar till sin vision. Han pratar ofta med klubbens tränare om att de måste hänga i under en lång tid för att skapa skickliga tennisspelare. Det avgörande för att nå långt är att övervinna motgångar och fortsätta kämpa under långa perioder.

– Du kan inte hoppa rätt in i världens största tennistävling – det tar tid att vinna sitt personliga mästerskap, säger han. Men så länge du vill utvecklas för din egen skull får det gärna ta tid. Visst, du går till jobbet varje dag för att få ut din lön. Men om fler offentliga arbetsplatser kunde se till att folk trivs, får förtroende och lär sig intressanta saker kommer också fler att känna brinnande motivation för verksamheten – och bidra med det som de gör allra helst.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum