×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

 • 
      Sara Erlingson. Foto: Marlin Johansson

  Sara Erlingson. Foto: Marlin Johansson

 • 
      Socialchefen basar över en diversehandel. Det var en hel del som Sara Erlingson behövde lära sig. Foto: Marlin Johansson

  Socialchefen basar över en diversehandel. Det var en hel del som Sara Erlingson behövde lära sig. Foto: Marlin Johansson

 • 
       Sara Erlingson fick en tuff start. Efter ett par veckor skrev lokaltidningen om vanvård på ett särskilt boende. Foto: Marlin Johansson

  Sara Erlingson fick en tuff start. Efter ett par veckor skrev lokaltidningen om vanvård på ett särskilt boende. Foto: Marlin Johansson

 • 
       Som liten drömde Sara Erlingson om att bli journalist. En betald utbildning till undersköterska fick henne på andra tankar. Foto: Marlin Johansson

  Som liten drömde Sara Erlingson om att bli journalist. En betald utbildning till undersköterska fick henne på andra tankar. Foto: Marlin Johansson

Turbulent första år för Sara

2015-10-29

Chefen i Fokus nr 3 2015. Sara Erlingson har ökat bemanningen i äldreomsorgen och hamnat i skottlinjen när ett särskilt boende anklagades för ­vanvård. Det har varit ett händelserikt första år för Tranås socialchef.

Fakta

Saras tre vågade käpphästar

 • Våga utmana dig själv – välj inte alltid den lättaste vägen.
 • Våga säga ”jag vet inte” – du blir trovärdig om du återkommer med svar.
 • Våga fatta beslut.

Det är fredag förmiddag och vård och omsorgsrådet har möte i stadshuset. Här får de kommunala pensionärsorganisationerna stöta och blöta sina frågor och funderingar med ansvarig politiker och tjänsteman.

Det är ett oglamoröst möte i den kommunala byråkratins handfasta verkstad. Knappast platsen för publikknipande one-liners eller retoriska piruetter. Vad gör ni åt de delade turerna? Hur går det med planerna för det nya särskilda boendet? Hur många arbetar natt på Lövstagården?

Lugnt och pedagogiskt rätar den nya socialchefen ut det ena frågetecknet efter det andra och det är ingen tvekan om att Sara Erlingson kan sin äldreomsorg. Men när det gäller nattbemanningen ber hon att få återkomma – så att hon inte säger fel.

Sedan blir det paus med kaffe och smörgås och socialnämndens ordförande Mats Antonsson (KD) berättar att man har haft hög omsättning på socialchefsposten under senare år. Ett eller ett par år, sedan har det varit tack och hej. Nu hoppas han att det blir ändring på det.

– Jag önskar verkligen att vi får behålla Sara. Hon bor på landet och är nog ingen storstadstjej och så ska hon bli mamma igen till hösten. Förhoppningsvis betyder det att hon stannar länge här i Tranås, säger han och hugger in på en macka.

Sara Erlingsons yrkesliv kunde ha tagit en helt annan riktning. Som ung drömde hon om journalistyrket, gick samhällsvetenskapliga programmet med medieinriktning på gymnasiet. Men en betald utbildning till undersköterska gjorde att hon växlade in
på ett annat spår och fick jobb inom hemtjänsten.

– Det var speciellt att åka runt i bil och träffa människor på landsbygden som ofta var ganska ensamma. Ibland kan jag sakna den närhet som uppstod i dessa möten.

Efter ett par år inom hemtjänsten längtade hon efter nya utmaningar. Sara Erlingson tog tjänstledigt och pluggade sociala omsorgsprogrammet på högskolan och jobbade därefter som biståndshandläggare och enhetschef inom hemtjänsten och på ett särskilt boende i Tranås kommun.

– Det finns en ådra inom mig som gillar att styra och ställa. Jag tycker att det är roligt med administration och schemaläggning. Jag kände att jag ville vidare och hade träffat både chefer och biståndshandläggare som verkade ha spännande och viktiga jobb.

När sedan ett jobb som sektionschef blev ledigt, sökte Sara Erlingson och blev kallad till intervju med dåvarande socialchefen Karl Gudmundsson. När Chefen i fokus ringer upp honom och frågar vad han minns av deras samtal berättar han om en självständig ung kvinna som visste precis vad hon ville.

– Jag frågade hur hon trodde att det skulle funka att vara chef över sina tidigare kolleger och vilket stöd hon trodde att hon skulle behöva för att klara det? Jag minns att hon svarade – ”jag behöver väl inget stöd, det är ju jag som ska stödja dem”, berättar Karl Gudmundsson.

Sara Erlingson skrattar lite förläget när hon får höra om episoden.

– Det låter som något jag kan ha sagt. Det stämmer väl på sätt och vis, men samtidigt får man vara ödmjuk och inse att man inte klarar allt på egen hand.

Har du svårt att erkänna att du behöver hjälp?

– Nej, jag är ganska prestigelös. Är det något jag inte kan har jag inga problem att fråga andra om råd. Om jag är osäker på någonting försöker jag vara öppen med det och jag har upptäckt att den prövande attityden kan vändas till en styrka.

Hon fick jobbet men när dåvarande socialchefen tackade för sig riktades sökljuset mot Sara Erlingson. Ville hon ta över tills en efterträdare hade rekryterats?

– Jag tänkte att det här var en chans som jag absolut inte fick missa. Det var både jätteroligt och jätteläskigt, men uppenbarligen går jag igång på utmaningar eftersom jag utsätter mig för dem hela tiden.

Starten kunde ha varit enklare. Efter ett par veckor vittnade en vikarie i lokala medier om vanvård på ett särskilt boende. Mikrofonerna och frågorna riktades mot Sara Erlingson, som fick smaka på hur det känns att vara ytterst ansvarig.

– Det var en turbulent tid och personalen och cheferna mådde dåligt. Jag försökte svara så ärligt som möjligt på journalisternas frågor, men de anställda hade nog önskat att jag tog dem i försvar på ett tydligare sätt. Det där kan vara en svår balansgång, konstaterar hon.

Vad lärde du av den händelsen?

– Att det trots allt är klokt att inte automatiskt inta en försvarsställning, utan våga tänka att det faktiskt kan ligga något i kritiken. Så pass öppen måste man kunna vara som chef. I det här fallet splittrades personalgruppen och ett nytt arbetslag rekryterades. Det var nog den bästa lösningen.

Att Sara Erlingson har gedigen erfarenhet av äldreomsorgen är uppenbart. Men en socialchef har ansvar för hela den diversehandel som kallas socialtjänsten, där också arbetsmarknad, funktionshinder, missbruk, barn- och ungdomsenhet och ekonomiskt bistånd ingår.

– Det är områden som jag inte kan så bra, det är jag medveten om. Därför har jag ägnat den första tiden åt ifo, dels för att lära mig, dels för att här har det funnits tunga frågor att ta tag i.

Precis som på andra håll i landet skenade kostnaderna för försörjningsstöd och kommunen hade fått kritik för bristande kontroll och uppföljning. Samtidigt saknades flera chefer och socialsekreterarna gick på knäna.

En socialsekreterare anställdes med uppdraget att utveckla nya rutiner och arbetssätt.

– Är man pressad av det dagliga arbetet finns inte den tiden. Det behövs lite luft för att man ska kunna kliva ur ekorrhjulet och tänka nytt. Det har slagit väl ut, vi har faktiskt minskat kostnaderna för försörjningsstöd.

Även på andra håll har Sara Erlingson gjort avtryck. Efter flera år av åtstramningar ökade man grundbemanningen inom hemtjänst och särskilt boende.

Med erfarenheten från golvet är det en satsning som ligger henne särskilt varmt om hjärtat. Vårdtagarna tyckte att de fick möta för många nya ansikten och Tranås socialchef såg en enkel lösning på problemet.

– Varför hade vi så många vikarier i stället för rätt bemanning från början? Det var som ett systemfel, slog det mig. Då tog vi alla resurser som användes till vikarier och höjde grundbemanningen. Det ger tryggare och mer stabila anställningar, vilket är bra både för personalen och för vårdtagarna. Kanske ökar kostnaden något i början men på sikt räknar jag med att tiden för överrapportering minskar och att det blir billigare, säger hon.

När förordnandet gick ut i vintras och socialchefstjänsten annonserades ut hade Sara Erlingson fått blodad tand. I samma veva insåg hon att hon var gravid, vilket vållade en del huvudbry. Skulle hon tala om det eller inte?

– Å ena sidan kändes det som att jag ställer till det. Å andra sidan visste jag naturligtvis att jag inte har någon skyldighet att berätta. Men jag ville gärna köra med öppna kort, min erfarenhet är att det blir bäst i längden.

Svaret från kommunchefen – ”det där är en ickefråga” – lugnade henne och än en gång ansågs Sara Erlingson vara rätt person för ett chefsjobb.

Under senare år har omsättningen på socialchefer i Tranås varit stor och förhoppningen är att hon ska bryta det mönstret. När Sara Erlingson får höra att socialnämndens ordförande önskar att hon stannar länge på posten skiner hon upp.

– Det tar jag som en komplimang. Jag har rotat mig med barn, familj och skolor. Jag älskar det här jobbet och har inga planer på att dra vidare.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum