Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Redo när drevet går

2015-02-10

CHEFEN I FOKUS NR 1 2015 När drevet går står chefen ofta ensam. Bristen på stöd och stark personfixering i media gör det svårt att fatta viktiga och brådskande beslut. En väl förankrad mediestrategi är bästa medicinen.

Fakta

4 råd till chefen: Så kommunicerar du i en kris

 1. Undvik att hamna i kriser
  Uppmuntra öppenhet i organisationen, ljug aldrig, lär dig medielogiken och ha ett medieperspektiv, det vill säga tänk efter om besluten ni tar kan intressera media.
 2. Var beredd
  Ha en beredskapsplan för vad ni gör i organisationen om ni hamnar i en kris. Se till att vara tillgänglig eller att någon annan som kan svara är det. Inget är sämre än att lägga locket på.
 3. Var ärlig
  Ha ett tydligt budskap och förminska inte problemet. Om det begåtts fel – berätta vad ni gör åt det.
 4. Tänk på hur du uttrycker dig
  Kroppspråket och hur du svarar signalerar vilket allvar du tar krisen på. Säg aldrig "inga kommentarer", det kan uppfattas som arrogant. Kan du inte svara, förklara varför.

Källa: Nina Odermalm Schei, presschef på Vision

Lotta DellveHur drabbas chefer inom vård och omsorg under ett mediedrev? För tre år sedan fick Lotta Dellve och hennes forskargrupp tre miljoner kronor från AFA Försäkring för att ta reda på vad som händer med dessa chefer när de ansätts hårt av journalister och hur de kan få stöd.

I rapporten Att möta media och undvika personfokuserade drev har ett 50-tal chefer inom vård och omsorg djupintervjuats. Ingen av dem har begått brott eller allvarliga misstag, men de har fått klä skott för strukturella, ekonomiska eller politiska beslut som de inte är ytterst ansvariga för. Det kan till exempel vara verksamheter som lagts ned eller brist på vård- och omsorgsplatser.

Flera chefer vittnar om att de upplever att ledningsgruppen drar sig undan när det hettar till. Att den övriga organisationen backar ett steg och låter förvaltningschefen eller enhetschefen hantera den heta potatisen på egen hand.

Samtidigt har mediebevakningen blivit allt mer personfixerad under senare tid. Offentligt driven verksamhet består ofta av komplexa organisationer varför enskilda personer – läs chefer – får symbolisera hela verksamheten.

– En obekväm historia placeras hos en enskild chef som får rollen som syndabock så att övriga organisationen ska klara sig. Det är en mycket kortsiktig vinst och ett snabbt sätt att förbruka chefer, konstaterar Lotta Dellve, professor i ledarskap och organisation vid Högskolan i Borås.

Hälften av cheferna upplevde en stressreaktion, till exempel sömnproblem, på grund av kontakterna med media. Ungefär lika många, 47 procent, var missnöjda med hur deras organisation beskrevs.

Hur kan man då förbereda sig inför en kritisk granskning? Först och främst måste chefer vara beredda att tala med media om den egna verksamheten och förklara vilka förutsättningar och mål man har. Att relationen till media diskuteras i ledningsgruppen är också viktigt, menar Lotta Dellve.

– Regelbundet, kanske varje dag, bör man stämma av om verksamheten har varit omnämnd i media eller om man har något som kan vara intressant för journalister att rapportera om. Det är lika viktigt som att diskutera hur bemanningen ser ut under dagen.

Läs hela artikeln i Chefen i fokus, sid 15-20

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Frågor & svar