×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Mentorprogram ska locka unga till Norrköping

2015-02-04

Fler chefer med olika bakgrund. Det är målet med Norrköpings kommuns mentorsprogram för gymnasieelever med mångkulturellt ursprung.

Som många andra kommuner funderar Norrköping på hur man ska lyckas med att rekrytera chefer i framtiden, framför allt chefer med varierande bakgrund som kan spegla samhället i Norrköping. Då kläckte ledningsgruppen i kommunen idén om mentorsprogrammet.

Det innebär bland annat att gymnasieungdomar med flerkulturell bakgrund kan ansöka om en personlig mentor, en chef på kommunen, som kan visa dem hur offentlig sektor i allmänhet och kommunen i synnerhet styrs.

– Vi vill att ungdomarna har med sig i huvudet när de läser vidare att det finns olika yrken i kommunen och många vägar att göra intern karriär, säger kommundirektör Åsa Byman Falck, som själv är mentor åt Mai-Ly Sorri, som läser sista året på naturvetenskapliga programmet på Hagagymnasiet i Norrköping.

Hon drömmer just om en framtid som chef.

– Jag har alltid haft en känsla för och vill gärna jobba med att leda och utveckla folk och verksamheter, följa dem och se möjligheter. Och jag gillar att vara med och påverka, träffa människor och kommunicera, säger Mai-Ly Sorri.

Det var därför självklart för henne att söka mentorsprogrammet.

– I skolan har vi inte fått lära oss om hur kommunen fungerar, så jag var inte så insatt. Så det här är en stor möjlighet för mig. Nu har jag fått veta mer om hur ekonomin och politiken samverkar med samhället och fått en inblick i hur det är att vara chef.

En mentor och en adept träffas vid fyra tillfällen under ett år. De paras ihop med hänsyn till studentens intressen.

– Vi har en tjej som är nyfiken på ledarskap inom byggbranschen, så hennes mentor är stadsbyggnadschefen, berättar Åsa Byman Falck om programmets andra exempel denna omgång.

Än är det kommunens 14 förvaltningschefer och kommundirektören som är mentorer.

– Vi tänkte att vi går först och testar. Tanken är att alla förvaltningschefer ska ha varit mentor någon gång, och att chefer på lägre nivåer i organisationen tar efter så småningom. Det är väldigt berikande att vara mentor, säger Åsa Byman Falck.

Om Mai-Ly Sorris drömjobb kommer att finnas i en kommun går förstås inte att svara på nu.

– Men det är möjligt. Det finns ju ingen utbildning som garanterar ett chefsjobb, utan det gäller ju att ha erfarenhet och rätt egenskaper. Men jag ska göra mitt bästa, oavsett om det blir i en kommun eller inte, säger hon.

Åsa Byman Falck har dock sin framtidsbild klar.

– Jag hoppas att få se dessa ambitiösa studenters namn dyka upp här igen.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum