×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Fyra fack slår larm i äldreomsorgen

2013-09-19, Tidningenvision.se

Fyra fackförbund, däribland Vision, slår larm om allvarliga arbetsmiljöproblem inom äldreomsorgen i Göteborgstadsdelen Majorna-Linné. Situationen är så allvarlig att Vision kräver omedelbara åtgärder.

Facken beskriver en verksamhet där chefer slits mellan att få ihop en knapp ekonomi och att driva en bra och säker verksamhet för brukare och anställda. Biståndshandläggarna har en allt snävare ekonomi och möts av utskällningar och hot från anhöriga som är missnöjda med insatsbesluten. Även administratörerna går på knäna när de ska klara sitt arbete trots att de blir allt färre när tjänster inte återbesätts när någon går i pension.

–Cheferna är nog de som har det allra tuffast. Det som brister inom administrationen får de ta ansvar för och göra själva. Vi har en chef inom hemtjänster som ansvarar för 54 medarbetare och har patientsäkerhetsansvar för 350 brukare. Det är ett fullständigt orimligt uppdrag, säger Marie-Louise Reinhold i Visions klubbstyrelse i stadsdelen.

Fackklubbarna i stadsdelen Majorna-Linné har under en längre tid påpekat allvarliga brister i arbetsmiljön inom äldreomsorgen. Nu har Vision, Kommunal, Vårdförbundet och Saco skrivit ett gemensamt brev till stadsdelspolitikerna där de beskriver de anställdas allt sämre arbetsförhållanden och kräver åtgärder på förbättringar.

Vision har också gjort en så kallad 6-6a-anmälan enligt arbetsmiljölagen och kräver omedelbara åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för cheferna. Facket kräver bland annat en kartläggning av deras möjligheter att utföra sitt uppdrag utifrån de ekonomiska ramar de får och vilket behov av administrativt stöd de behöver för att klara jobbet.

–Det finns inte pengar för att ta in vikarier när det fattas folk och det handlar hela tiden om att skära ned på verksamheten för att anpassa efter ekonomin – ekonomin är överordnad allt, säger Marie-Louise Reinhold.

Chefer som har sagt till överordnade att de har svårt att ta på sig arbetsmiljöansvaret har enligt Vision fått till svar att de kanske inte ska vara chefer längre. Facket tolkar det som att cheferna inte tillåts protestera mot bristande resurser.

–Det är fullständig katastrof och en av de punkter vi har med i våran anmälan, säger Marie-Louise Reinhold.

Ingrid Andreae (S), stadsdelsordförande i Majorna-Linné, säger att hon ska bjuda in facken till ett möte för att diskutera problemen och vad som ska göras för att undvika dem nästa år.

–Äldreomsorgen går med ett stort underskott i år och det är klart att man måste skjuta till en del resurser. Nu ska vi diskutera med facken och förvaltningen vad vi kan göra under budgetarbetet.

Under nästa år får stadsdelarna 70 miljoner extra som är riktade till äldreomsorgen. Men Ingrid Andreae tror inte att det bara handlar om mer pengar.

–Vi måste också utveckla metoder och arbetssätt, till exempel underlätta för personalen inom hemtjänsten genom teknikutveckling. Det finns en del pengar avsatt för sådana projekt nästa år.

Ingrid Andreae säger att stadsdelen också kommer att satsa på bättre administrativt stöd till cheferna.

–De har inte det kringstöd de behöver för att vara chef fullt ut. Det är viktigt att vi ser över den biten.

Enligt facket känner cheferna att de inte får kritisera de bristande resurserna och den dåliga arbetsmiljön, vad tycker du om det?

–Det är klart man även som chef måste få komma med synpunkter och tala om hur man ser på sin arbetssituation. Annars får vi en tyst organisation och det vill vi inte ha, säger Ingrid Andreae.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum