×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Malmö satsar på små grupper

2013-03-08, Tidningenvision.se

I Vårdsverige är hon ett undantag. Omsorgschefen Elisabeth Benediktson leder en personalgrupp med 24 anställda. – Det gör att jag känner både mina medarbetare och de äldre, säger hon.

Dagligen går Elisabeth Benediktson rundor på sina tre våningsplan på Demensboendet Stensjögatan 66 i Malmö. Det är viktigt att synas och finnas till hands för frågor, menar hon. Ibland finns hon även med under måltiderna.

– Jag har koll på vad som händer och har tid att göra uppföljningar. Jag känner mig verkligen delaktig, säger hon.

Den förhållandevis lilla personalgruppen gör att hon inte bara behöver arbeta för att hålla verksamheten flytande. Det finns tid för utvecklingsarbete, både gentemot de äldre och mot personalen. Hon nämner några satsningar: Ett spa för de äldre som några anställda nyligen gjort i ordning. Ständigt arbetar man också med att utveckla måltidsituationerna och med den så kallade reminicensmetoden, ett sätt att hjälpa dementa att kommunicera.

I alla fallen finns Elisabeth Benediktson med som stöd, men håller sig i bakgrunden. Filosofin är att medarbetarna själva ska vara drivande. Att det skapar en delaktighet som alla mår bra av.

Malmö stads målsättning är att ingen chef ska ha mer än 25 underställda. Ambitionen nås inte på alla arbetsplatser. 2011 hade 18 procent av de kommunala cheferna över 30 medarbetare. Bland Elisabeth Benediktson närmaste chefskolleger i omsorgen har de flesta dock grupper som ligger just kring 25 personer.

Fördelarna med en mindre personalgrupp är många, menar Elisabeth Benediktson. Hon pekar bland annat på tryggheten. Hon har tiden att göra uppföljningar om något blivit fel, hinner hålla kontakter med oroliga anhöriga och även stötta personal som har problem privat.

Även bland mätbara faktorer finns vinster. Sjukfrånvaron är låg. Ett 20-tal i personalen är i princip aldrig sjuka och bland de övriga finns en positiv trend.

– Vi har fått ner sjukdagarna rejält. Genom rehabsamtal och att vi hittat ansvarsuppgifter som engagerat mer.

På många arbetsplatser inom vården är hög personalomsättning ett problem. Men inte på Stensjögatan 66. Här råder snarare motsatt dilemma. De flesta på boendet har arbetat här sedan öppnandet 2006.

– Jag tror tvärtom att det ibland vore bra om folk bytte jobb lite mer, så att det inte blir stagnation.

De små grupperna till trots, arbetsuppgifter finns så det räcker och blir över. Elisabeth Benediktson räknar upp mängder av administrativa sysslor. Det är budgetfrågor, scheman, kvalitetsuppföljningar, anställningar, introduktioner av nya och ansvar för fastigheten. Har man inte tillräckligt bra koll är det också risk att kostnader för vikarier och inhyrda hjälpmedel sticker iväg.

Skulle du hinna med att ha några medarbetare till?

– Jag skulle kanske klara av några till. Men i så fall skulle jag behöva mer administrativt stöd och även hjälp med huset från någon fastighetsskötare.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum