×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Kommunala chefer åtalas efter självmord

2013-03-22, Tidningenvision.se

Två chefer i Krokoms kommun åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Enligt åklagaren gjorde cheferna inte tillräckligt för ta tag i larmsignaler om mobbning på arbetsplatsen.

– Är det så att någon visar tecken på att man inte mår bra på arbetet så är arbetsgivaren skyldig att ta tag i det. Det påstår jag att de inte har gjort här, säger åklagaren Åse Schoultz.

Det var för snart tre år sedan som Lars Persson tog livet av sig. De båda cheferna som åtalas hade arbetsmiljöansvaret på socialkontoret. Däremot åtalas inte arbetsledaren, som Lars kände sig mobbad av, eftersom hon inte hade något arbetsmiljöansvar. Arbetsledaren hade eventuellt kunnat åtalas för ofredande men det brottet är preskriberat, enligt åklagaren.

– Hela arbetsgruppen gungade på grund av arbetsledarens bemötande och behandling. Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att arbetsgivaren dagligen ska uppmärksamma sådana saker. Det jag kan angripa är att kommunledningen inte tog sitt ansvar och löste det här, säger Åse Schoultz.

Enligt Åse Schoultz är det första gången ett liknande arbetsmiljöåtal väcks på grund av mobbning.

– Det här med själslig smärta är så svårt att ta på, säger hon.

Det var Lars Perssons fru, Maria Lundquist Persson, som gjorde den polisanmälan som ledde fram till åtalet. Hon tycker att kommunen aldrig visade något intresse av att lyssna på Lars och lösa den djupa konflikten.

Hon tycker att arbetsgivaren struntade i arbetsmiljöfrågan, hur Lars kände sig, och bara brydde sig om arbetsrättslagstiftningen, det vill säga hur de skulle straffa Lars och göra sig av med honom.

– De använde arbetsrättslagstiftningen som ett verktyg för att mobba Lars. Inte ens efter hans död tycker de att de har någon delaktighet i att han mådde så dåligt och att det gick så illa, säger hon.

Maria Lundquist Persson ser åtalet i sig som en upprättelse både för familjen och Lars. Att hans depression blivit godkänd som arbetsskada ser hon också som ett erkännande.

– Det här ger oss en möjlighet att sätta punkt. Jag hoppas också att det här med mobbning på jobbet kommer upp till ytan. I dag finns det inget skydd mot det i arbetslivet, säger hon.

Kommunchefen Ola Skyllbäck tycker inte att cheferna har begått några fel. Men han håller med om att det fanns en konflikt mellan Lars Persson och hans närmaste chef som handlade om hur han skötte sitt arbete.

– Vi tycker att vi har hanterat det här som arbetsgivare bör göra när man har en medarbetare som man behöver ha ett resonemang med om hur han sköter sina arbetsuppgifter, säger Ola Skyllbäck.

Har ni vidtagit några åtgärder efter det som hände?

– Det är klart man måste reflektera över vad som hände. Men vi har inte specifikt
ändrat på några rutiner. Det här har hanterats efter de avtal som finns och jag har fullt förtroende för att vår personalchef har gjort rätt, säger Ola Skyllbäck.

Maria Lundqvist Persson är även kritisk mot facket som hon tycker uppträdde svagt och lät arbetsgivare diktera villkoren utan egentligt motstånd.

– Vi yrkade på att familjen skulle få ekonomisk ersättning av kommunen och en offentlig ursäkt men det vägrade
arbetsgivaren gå med på. Vi erbjöd också hjälp att göra en anmälan om arbetsskada. Dessutom hade jag kontakt med våra jurister men vi kom fram till att vi inte kunde göra mer, säger Visions ombudsman Roger Fält.

Om cheferna fälls riskerar de fängelse i högst två år.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum