×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Få heta tips om mutor

2013-06-18, Tidningenvision.se

Anställda i flera kommuner kan slå larm om misstänkta mutor och korruption. Men det är ganska tyst i tipstelefonerna.

Fakta

Förutom Göteborg och Jönköping har även Lidingö och Falun liknande funktioner. I Falun får de anställda vända sig till kommunens revisorer, men hittills har inga tips kommit in. I Lidingö tar stadsjuristen emot tips men inte heller där har något kommit in ännu.

Enköpings kommun ligger precis i startgroparna. Där får anställda eller medborgaren anmäla misstankar till extern part.  I Linköping har politikerna fattat beslut att starta i både kommunen och de kommunala bolagen.

Under de senaste åren har flera mutskandaler avslöjats i Göteborg, Jönköping och Falun. Plötsligt stod det klart att det förekommer mutor och korruption även i Sverige och till och med i kommunerna.

Göteborgs stad beslutade snabbt att inrätta en så kallad whistleblowerfunktion. För att de anställda ska känna sig trygga och säkra på att deras tips inte sopas under mattan valde kommunen att anlita ett externt advokatkontor för att ta emot tipsen.

– Vi har fått ett 40-tal tips sedan vi startade i september 2011. Det mesta har kommit via mejl till oss eller till advokatbyrån, säger Jan Persson, stadsjurist i Göteborg.

En utvärdering som gjordes vid årsskiftet visade att advokatbyrån hade tagit emot 28 tips. Byrån tog 10 000 kronor i månaden och kommunen lade ned i snitt tre timmar på varje ärende. Kostnaden per tips har beräknats till mellan 5 000 och 6 000 kronor.

– Men vi har inte haft några tips om stora mutor. Vi har bara gjort en polisanmälan men den ledde inte någonstans. Det var en gammal grej om en chef på Vinnova som skulle ha låtit leverantörer lägga om ett tak och reparera en båt. Ett dilemma är att många tips är vaga och anonyma, det blir svårt att ställa kontrollfrågor, säger Jan Persson.

Jönköpings kommun införde en liknande funktion förra våren efter flera fall av misstänkta mutor som lett till ryktesspridning, tidningsartiklar och polisanmälningar. De första månaderna fick stadsjuristen Ulrika Rosander ta emot omkring 25 tips. Under hösten sjönk antalet till ett tips i månaden men sedan årsskiftet har det varit tyst.

– Det fanns helt klart ett uppdämt behov. Många av de första ärendena kom i kölvattnet av de tidigare händelserna och rörde ganska gamla saker, säger hon.

Flera av tipsen har lett till polisanmälningar. Ett gick hela vägen till Riksenheten mot korruption men lades nyligen ned i brist på bevis. I ett annat fall, som delvis uppdagades genom ett tips, blev en anställd som hade alltför nära kontakter med en leverantör av med jobbet.

Ulrika Rosander tycker att medvetenheten i kommunen och bolagen har ökat. Hon får oftare frågor från anställda om de kan följa med leverantörer på idrottsevenemang eller ta emot gåvor. Även leverantörerna har blivit mer medvetna.

– Det är faktiskt inte ovanligt att företag ringer inför en avtackning av en tjänsteman och undrar vad de kan ge för gåva utan att någon riskerar problem, säger hon.

Det finns också kritik mot whistle­blowerfunktionerna. Vision i Göteborg motsatte sig införandet med motiveringen att det kunde leda till ryktesspridning och skvaller från anställda som är sura på chefen.

Avdelningens ordförande Marcus Gustavsson tycker fortfarande att kommunen i stället ska satsa på värdegrundsarbete så att de anställda vet vilka värderingar och regler som gäller.

– Whistleblowerfunktionen inger en falsk trygghet, då kan arbetsgivaren säga att den har gjort någonting. Tänk om man hade lagt pengarna på arbetsmiljöfrämjande åtgärder i stället, säger han.

Stadsjuristen Jan Persson håller med om att det förekommer skvaller och anonym smutskastning men tycker att de problemen går att hantera. Det finns inga planer på att lägga ned funktionen.

– Vi har redovisat kostnaderna för kommunstyrelsen och de har inte sagt något så jag utgår från att vi fortsätter. En vacker dag kanske det trillar in ett jätteviktigt tips. Det är som nödutgången på ett diskotek, det är viktigt att den finns men den behöver kanske aldrig användas.

 

 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum