×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Olofström drogtestar alla nyanställda

2013-01-30, Tidningenvision.se

Olofströms kommun har antagit en ny drogpolicy som bland annat innebär att alla nyanställda måste gå med på att drogtesta sig. Kritiker anser att testerna är ett starkt intrång i den personliga integriteten.

Enligt den nya alkohol- och drogpolicyn som kommunstyrelsen nyligen antagit ska alla nyanställda i Olofströms kommun, oavsett anställningsform och yrke, lämna ett drogtest hos företagshälsovården.

–Vi tycker inte att droger och arbete hör ihop och vill markera det tydligt. Droger är mer lättillgängligt idag och synen en annan men det här är bara en liten del i vår drogpolicy, säger Rolf Persson (S), ordförande i personalnämnden.

Testerna gäller både alkohol och narkotiska preparat.

Vad händer om man inte vill bli testad?

–Då kanske man få överväga om man vill börja eller inte. Hur utfallet av en sådan eventuell anställning blir vill jag inte svara på. Man får gå vidare och ta reda på varför han eller hon inte vill drogtesta sig.

Kritiker tycker att det här är ett allvarligt ingrepp i den personliga integriteten. Vad tycker du om det?

–Jag vet inte om det är så många kritiker som tycker det, det var nog mer förr. I dag är drogtester mer accepterat. Volvo är en stor arbetsgivare i kommunen och det är ingen som reagerar på att de drogtestar vid nyanställningar, säger Rolf Persson (S), ordförande i personalnämnden.

Arbetsgivare får inte göra drogtester hur som helst. Lagen om offentlig anställning tillåter bara periodiska hälsoundersökningar under vissa förutsättningar. Det krävs bland annat att den anställde har ett jobb där brister i hälsotillståndet kan medföra fara för andras liv och säkerhet. Till exempel om en kirurg är alkoholpåverkad. Men när det gäller en person som söker jobb är det svårare att angripa arbetsgivarens agerande juridiskt.

Det finns också kritiker som säger att sådana här tester är verkningslösa sätt att minska droganvändande i personalen, vad säger du om det?

–Det kanske man kanske tycka, men det här är bara en komponent bland många som finns i vår drogpolitiska program. Men det är bara de här testerna som ni journalister är intresserade av, säger Rolf Persson.

Vision i Olofström har inga synpunkter på att drogtesterna införs. Avdelningens ordförande Bengt-Ove Larsen tycker säkerhetsaspekten är viktig.

–Vi har inte sett drogtesterna som något negativt. Jag tycker det är viktigt att vi verkligen har koll, det är särskilt viktigt för dem som jobbar med människor inom det sociala, säger han.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum