×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Dålig kontroll bakom svindeln i Gävle

2013-02-07, Tidningenvision.se

Förvaltningen budgeterade för miljonförskingringen. Det var en av anledningarna till att den misstänkta tjänstemannen kunde lura kommunen på över 20 miljoner. Nu får Gävle kommun allvarlig kritik i en revisionsrapport.

Fakta

Den misstänkta tjänstemannen avslöjades i november i fjol efter att hon ska ha fört över 100 000 kronor från kommunen till sitt eget konto. Samma dag som kommunen polisanmälde den omfattande förskingringen, som ska ha pågått i flera år, anmälde kvinnans anhöriga henne som försvunnen.

Det har utfärdats en europeisk arresteringsorder och polisen arbetar efter hypotesen att hon befinner sig någonstans i Europa eftersom hon lämnade passet hemma, berättar vice chefsåklagare Ulf Back. Kvinnan är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Hon ska ha försnillat runt 20 000– 25 000 kronor om dagen. Mellan 2009 och 2012 försvann totalt över 20 miljoner kronor från skolan i Gävle där den misstänkta tjänstemannen jobbade. En revisionsrapport visar att allvarliga brister i kontrollen på flera nivåer gjorde att det inte upptäcktes.

– Det är en kombination av svagheter i den interna kontrollen. Därför har det kunnat pågå under så lång tid. Det borde ha upptäckts redan vid första tillfället eller åtminstone när det började handla om större belopp, säger Erik Skoglund, ansvarig för utredningar om oegentligheter på revisionsbyrån Ernst & Young.

Det är svårt att helt stoppa en person som har brottsliga intentioner men Erik Skoglund säger att själva brotten inte var speciellt svåra att genomföra – eller att upptäcka.

– Hon har jobbat länge, haft ett stort förtroende och vetat var svagheterna i systemet finns.

Vem som är ytterst ansvarig för att det kunnat pågå så länge är en komplicerad fråga, eftersom bristerna finns både på den aktuella skolan, inom staben, förvaltningsledningen och den ansvariga nämnden, som inte frågat efter mer detaljerade rapporter om ekonomin. I sista ledet är det också kommunstyrelsens ansvar att se till att ekonomin i kommunen hanteras på ett säkert sätt.

Carina Blank (S), kommunstyrelsens ordförande säger att kommunen är ett brottsoffer men att den ska se till att inget liknande ska kunna hända igen.

– Det finns brister i processen kring kontroll och uppföljning och då ska vi naturligtvis vidta åtgärder. Vi har anställt en tillförordnad förvaltningschef som ska göra en åtgärdsplan, säger Carina Blank.

Den misstänkta kvinnan ska som kassör i den lokala Vision­avdelningen ha använt fackets konto för att dölja förskingringen. Det ser i nuläget inte ut som att det försvunnit några pengar från Vision. Kontot har snarare använts för att föra över pengar från kommunen till egna konton. Totalt handlar det om 8–11 miljoner. Kassören var den enda i styrelsen som hade digital tillgång till kontot och även i det här fallet ska hon ha förfalskat kontoutdragen.

– Alla siffror stämmer med vår bokföring. För mig har det inte funnits någon anledning att misstänka henne. Men när jag kollade igenom originalen såg jag att det gjorts många transaktioner som inte hör till vår verksamhet. Och det handlar om stora summor, säger Erik Mäki, avdelningsordförande.

Avdelningen har anlitat auktoriserade revisorer som går igenom ekonomin ett par år bakåt. Från och med nu har också två personer inloggningar till bankkontot och kan på så sätt kontrollera varandra.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum