×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Skolar in kolleger som tjänar mer

2013-04-12, Tidningenvision.se

De är erfarna och kunniga. Ändå tjänar familjerådgivaren Marita Edlund-Ericson och skolassistenten Marie Björk flera tusenlappar mindre än sina nya kolleger. Dessutom har de fått lära upp dem.

En av alla erfarna anställda som blivit omkörda av nyanställda kolleger är auktoriserade familjerådgivaren Marita Edlund-Ericson i Arvika.

– Jag har jobbat i kommunen sedan 1995 och varit med om det flera gånger. Man får mer erfarenhet och utvecklar sig varje år men det tar arbetsgivaren bara för givet.

Marita Edlund-Ericson är en av kommunens två familjerådgivare. Hon har skolat in både nya chefer och kolleger som ständigt kommit in med högre löner. Den senaste kollegan fick nästan 3 000 kronor högre lön. Nu, två år senare har lönegapet minskat till dryga tusenlappen.

– Min kollega fick den lön man ska ha som familjerådgivare, det är helt okej för mig. Men jag skulle ha haft mer och en bättre löneutveckling, säger hon.

Marita Edlund-Ericson påtalar varje år i sina samtal med chefen vilka framsteg hon gjort och vilka nya erfarenheter hon fått. Hon får höra att hon gör ett bra jobb men tycker inte att det syns i lönekuvertet.

– Jag tycker att man från arbetsgivarhåll har tappat bort det här med erfarenhet. Vi har ju hela tiden en kompetensutveckling men det ser inte arbetsgivaren. Just nu känner jag mig bortglömd, säger hon.

Marita Edlund-Ericson tror att det beror på att arbetsgivaren inte har några tydliga riktlinjer i sin löne­politik.

– Vi är en liten yrkesgrupp i Arvika och då tror jag att man lätt kommer bort. Arbetsgivaren säger bara att pengarna är slut eller nu satsar vi på den där yrkesgruppen, säger hon.

Även Marie Björk, skolassistent på Mariedalsskolan i Lysekil, har blivit omsprungen lönemässigt av både nyanställda och vikarier. Hennes heltidslön är på 21 000 kronor i månaden, vilket innebär att hon är en av kommunens sämst betalda skolassistenter.

Marie Björk jobbar halvtid på grund av att hon har sjukdomen MS. Kollegan som anställdes på andra halvan av hennes tjänst fick 1 500 kronor mer i månadslön. Förra året minskade glappet – Marie Björk fick löneförhöjning, så nu skiljer det 500 kronor.

– Men jag tycker fortfarande att det känns fel. Jag har jobbat i 14 år, hon har bara jobbat ett år. När man har arbetat så länge som jag har man mycket erfarenhet och är självgående. Min kollega tycker också att det känns konstigt och obekvämt att tjäna mer, säger Marie Björk.

Två gånger har hon varit föräldraledig och haft vikarier som fått upp till 1 500 kronor mer i lön.

– Det kändes tråkigt. De var gröna som skolassistenter, hade ingen erfarenhet av detta område. Jag tycker definitivt inte att man ska gå in högre som vikarie.

Marie Björk har lyft frågan om sin lön flera gånger med både kommunens personalchef och bildningschef.

– De försvarar det hela med att det inte finns några pengar i kommunen. Och att vikarierna fått högre lön säger de beror på att de har ett ”annat förhandlingsläge”.

Marie Björk tycker att arbetsgivaren borde göra en arbetsvärdering av hennes jobb.

– Det är ett kvalificerat jobb. Jag borde ligga på 23 000–24 000 som många av skolassistenterna.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum