Lön och villkor

Konflikter när nya på jobbet får högre lön

12 april 2013

Det har blivit vanligare att nyanställda i kommuner och landsting får högre löner än de som jobbat länge på arbetsplatsen. Det skapar konflikter, men kan vändas till något positivt.

Irritation, samarbetsproblem i arbetsgruppen och arga trotjänare som tvingas lära upp nyanställda med högre lön. Att en nyanställd får betydligt högre lön än de som jobbat länge på arbetsplatsen väcker starka känslor.

I Tidningen Visions undersökning bland förbundets förtroendevalda svarar tre av fyra att det har blivit allt vanligare att nyanställda kommer in på högre löner.

Många förklarar fenomenet med att kraven på utbildning har blivit högre och att arbetsgivaren inte värdesätter den äldre personalens kunskaper och erfarenheter. Det känner Kjell Svahn, ombudsman på Visions enhet för löner och yrkesvillkor, igen.

– Arbetsgivaren betalar ju det pris som krävs för att man ska få den arbetskraft man tycker att man behöver. När man sedan väl har köpt arbetskraften svalnar intresset.

Bara var femte förtroendevald hävdar att de högre ingångslönerna har dragit upp lönerna för andra anställda.

Kjell Svahn menar det är bra att ingångslönerna är så höga som möjligt och han tycker att Vision har blivit bättre på att utnyttja detta för att få upp lönerna för dem som redan är anställda. Men löneutvecklingen för de som varit anställda länge är fortfarande för dålig, menar Kjell Svahn.

– Förbundets huvudsakliga intresse är att medlemmarnas möjligheter att höja sin lön ska öka. För att man ska få möjlighet till en skaplig löneutveckling måste skillnaden mellan lägsta och högsta lön i yrket öka. Man ska få högre lön ju mer erfarenhet man får och ju skickligare man blir. Annars tycker de anställda att det inte lönar sig att visa framfötterna, säger Kjell Svahn.

Inser inte arbetsgivarna detta?

– Det gör de på ett hypotetiskt plan, men flera av de här grupperna är så stora att det blir väldigt dyrt och svårt att komma på hur man ska göra. I stället struntar man i det. Många arbetsgivare saknar lönepolitisk tanke, det gäller bara att hålla tillbaka lönerna helt enkelt, säger Kjell Svahn.

Åtta av tio förtroendevalda svarar att Vision lokalt har försökt få upp lönerna för de som jobbat länge när nya kommit in på högre löner. I vissa fall lyckas det.

Ett exempel är enhetschefer i Vingåkers kommun, där en nyanställd fick 2 000 kronor mer än kollegerna. De tidigare anställda fick då påslag på upp till 4 400 kronor i månaden.

Delvis berodde höjningarna på att arbetsgivaren beslutat om en särskild satsning på enhetschefer på grund av att de låg lågt både inom kommunen och jämfört med grannarna.

– Enligt min bedömning blev den nya kollegans lön en riktlinje för de övrigas lönesättning, säger Göran Svenningsson, Visions ordförande i Katrineholm-Vingåker.