×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Chefer i Piteå har fått nog

2012-10-25, Tidningenvision.se

Sara Andersson och hennes tre chefskolleger inom omsorgen i Piteå har tillsammans 240 medarbetare fördelade på 60 arbetsplatser. Nu kräver Vision att Arbetsmiljöverket gör en inspektion.

Det är otillfredsställande att ständigt känna sig otillräcklig. Jag hinner bara med det absolut mest grundläggande som till exempel arbetsplatsträffar, medarbetar- och lönesamtal, lönerapportering och schemaläggning. Tiden räcker helt enkelt inte till för uppföljningar, utvecklingsfrågor, handledning och till att lyssna in mina medarbetare, säger Sara Andersson.

För fem år sedan påbörjade hon som chef för personliga assistenter i Piteå. På den tiden innebar det cirka 40 medarbetare. Sedan dess har antalet underställda ökat för varje år, utan att det administrativa stödet har ökat och utan att cheferna har blivit fler.

I fjol kände de fyra cheferna att måttet var rågat. Rutinuppgifterna tog all deras tid, vilket gjorde att utvecklingsarbetet och ledarskapsfrågorna ständigt fick prioriteras bort. Dessutom ingår de numera i ledningsgruppen och ska vara med att utveckla och leda verksamheten.

– För oss finns det inget utrymme att delta i detta arbete, men förväntningarna finns ju på oss, säger Sara Andersson.

Cheferna har under våren genomgått en arbetsmiljöutredning på företagshälsovården, som bekräftade att chefernas arbetssituation var orimlig och att det fanns stora risker både för ohälsa och brister i verksamheten.

Sara Andersson och hennes kolleger kontaktade Visions ordförande Peter Forss som tog upp saken med arbetsgivaren.

– Det går inte att ha 60–70 underställda på 15 olika arbetsplatser och samtidigt hinna med alla uppgifter som ingår i deras arbete. Dessa chefer håller på att gå sönder och därför är det viktigt att hitta en lösning, säger Peter Forss.

Tillsammans med huvudskyddsombudet Sten Andersson har han krävt att arbetsgivaren gör en plan för att komma till rätta med problemen. Ointresset de mötte gjorde att de beslutade att göra en så kallad 66A-anmälan, som innebär att arbetsgivaren "utan dröjsmål" måste lämna besked om vad de tänker göra åt situationen.

Svaret, som kom i förra veckan, imponerade inte på Peter Forss, som beskriver det som en massa ord utan konkreta åtgärder. Det tycker socialchefen Leif Wikman är orättvis beskrivning:

–  Vi har skapat en möjlighet för cheferna att få handledning och vi har satt in en extra chef som förstärkning fram till nyåret. Jag inser också att det inte är en långsiktig lösning, men för alla insatser som kostar pengar måste vi ta hänsyn till den budget vi har, säger Leif Wikman.

Vad betyder det? Får det inte kosta någonting att lösa chefernas arbetsmiljöproblem?

– Vi har ett prognostiserat underskott på 14 miljoner kronor. Det betyder att om vi ska göra några nya insatser måste pengarna omfördelas eller så måste vi få nya pengar.

Vision och huvudskyddsombudet har dock redan tagit kontakt med Arbetsmiljöverket och begärt att en inspektion ska göras. Enligt Peter Forss behövs det anställas åtminstone tre nya chefer för att arbetssituationen ska bli dräglig.

Sara Andersson hoppas dessutom på att cheferna ska få en gemensam bemanningsassistent, som kan ta hand om en del av det administrativa arbetet.

– Då skulle vi få mer tid att jobba med andra frågor, som att tänka på utvecklings- och framtidsfrågor, samråda med de andra arbetsledarna och känna att vi räcker till, både för de anställda och för brukarna, säger Sara Andersson.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum