×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Deras slingriga väg till chefsjobb

2012-11-19, Tidningenvision.se

Från assistenter till områdeschefer på socialförvaltningen. Jeanette Ekström och Anette Eidenbäck gick den långa vägen.

Fakta

I och med de stora framtida pensionsavgångarna börjar allt fler kommuner satsa på att rekrytera och vidareutbilda i de egna leden. Ett slående exempel är Flens kommun där framtida chefer ska tas från de redan anställda.

– Det är ett slöseri med bra kompetens om man hela tiden tittar utanför sin egen verksamhet. Vi försöker jobba aktivt med kompetensutveckling och kompetensförsörjning på ett proaktivt sätt, säger Carina Tigerstrand, HR-chef i Flen.

Alla medarbetare kan gå en tredagarsutbildning där deltagare får en första bild av vad man gör som chef. Kommunen har även tydliga planer vad gäller efterträdarplanering. Varje chef ansvarar för att ha en plan på vilka som är lämpliga att ta över posten inom x antal år.

 

– Jag tänkte aldrig "jag ska bli chef", utan i yrkeslivet har det funnits andra möjligheter att förkovra sig, säger Anette Eidenbäck, områdeschef på socialförvaltningen i Flen.

Vision har upprepade gånger poängterat att alla ska kunna göra karriär och att karriärvägarna för medlemmar måste bli bättre i kommunerna. I Flen jobbar två personer som visar att det faktiskt går att göra karriär.

Anette Eidenbäck började som undersköterska, eller vårdinna som det då kallades, inom handikappvården. I dag är hon områdeschef för kommunens handikappverksamhet.

Jeanette Ekström, som började sin karriär utan gymnasiebetyg, gick från administrativ assistent till områdeschef för personliga assistenter.

– Jag hade hunnit bli 42 år när jag började läsa det sociala omsorgsprogrammet, säger Jeanette Ekström.

Under studietiden fick hon möjlighet att vikariera för områdescheferna på sommaruppehållen. På så vis kunde hon prova på och se om chefsjobbet var något för henne.

Men Jeanette Ekströms allra första jobb inom kommunsektorn var i Katrineholms kommun. Då som administrativ assistent på personalkontoret.

Via kunskapslyftet läste hon efter några år upp en 3-årig gymnasiekompetens 1998. Efter Komvux gick hon över till personalkontoret och blev löneadministratör en sväng innan hon flyttade tillbaka till hemkommunen Flen för 14 år sedan. Då hade hon en dröm, att plugga till ekonom på högskolan.

– Men jag kom på andra tankar. Speciellt då jag i och med mitt fackliga arbete inom SKTF/Vision blivit allt mer intresserad av arbetsmiljö.

Hon ville bli områdeschef. Då skulle hon kunna kombinera de två saker hon brinner för: arbetsmiljöfrågor och ekonomiuppföljning. Båda stora delar av en områdeschefs dagliga arbete.

– Jag kände "Gud! Det här är ju min grej".

Annette Eidenbäck gick en liknande väg. Från undersköterska på Jättunahemmet i kommunen, när landstinget fortfarande var huvudman för handikappomsorgen. Sedan på en gruppbostad för samma målgrupp i kommunens regi. Hon läste upp en högskolebehörighet och tänkte bli sjuksköterska, men ångrade sig.

Hon blev i stället teamleader på ett korttidsboende och gick här om året kommunens interna ledarskapsutbildning. En utbildning som ledde till att våga söka tjänsten som områdeschef på Socialförvaltningen.

– Min dåvarande chef uppmanade mig att söka ledarskapsutbildningen. Först tänkte jag att jag inte var ett dugg intresserad av att jobba som chef, men å andra sidan är det ju roligt med utmaningar! Och jag tycker om att jag nu får vara med och påverka framtiden, säger Anette Eidenbäck.

Hon har i dag varit områdeschef i snart ett år. Jeannette Ekström i snart tre år.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum