Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Fackligt upprop mot ökat politikerstyre

2012-03-22, Tidningenvision.se

Majoriteten i Vallentuna vill skrota kommundirektören och öka politikernas inflytande. Vision och nio andra fackförbund protesterar och varnar för att man får rädda chefer som inte vågar ta initiativ.

Den nuvarande kommundirektören i Vallentuna har sagt upp sig. Men den politiska majoriteten tänker inte rekrytera någon ny högsta tjänsteman. Istället föreslår man en organisation där förvaltningscheferna rapporterar direkt till sina nämndordföranden. Därtill inrättas en stab för kommunledningskontoret med en kanslichef i toppen som ställs under kommunstyrelsens arbetsutskott.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Örjan Lid (M), är bakgrunden att det tar lång tid att rekrytera en ny kommundirektör och att de dessutom i regel stannar ganska kort tid på sin post. Men han sticker inte under stol med att han vill öka politikernas inflytande.

– Tanken är att vi ska ha en närmare kontakt  mellan förvaltningschefer och nämndordförande. Det är klart att det blir en större politisk input på flera områden, och syftet är också att stärka politikermakten, säger han.

Förslaget har inte förhandlats med facken men ett första beslut har redan klubbats i kommunstyrelsens arbetsutskott. Oron bland anställda är stor.

– Att ta bort kommundirektören innebär ett jättestor fara för ledarskapet. Cheferna blir knutna till sina politiker som kan straffa och belöna. Risken är väldigt stor att det blir rädda chefer, som i sin tur sprider den rädslan vidare, säger personalchef Ola Brandell.

Tio fackförbund har nu gått samman i ett gemensamt upprop där man varnar för kompetensflykt och en kultur med chefer som kommer att anpassa sig till vad politikerna för dagen tycker. I en kommunal demokrati ska de förtroendevalda säga vad som ska göras medan tjänstemännen ska ansvara för hur det ska göras, betonar facken som begär att förslaget dras tillbaka.

– De högre cheferna kommer att hamna i en beroendeställning till politikerna. Det kommer att göra utvecklingsarbete omöjligt, säger Martin Persson, enhetschef i kommunen och ledamot av Visions avdelningsstyrelse. 

Varför?

– Utan kommundirektör blir det direktstyrning från olika politiker till olika chefer. Så länge inte alla politiker är samstämmiga kommer det bli en otydlig linje som skiftar beroende på vilken politiker du rapporterar till. Det blir ett vobbligt och osäkert ledarskap, säger Martin Persson.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Vårt frågeforum