Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Alltid redo att jobba trots semester

2012-06-13, Tidningenvision.se

Semestern är till för återhämtning och avkoppling. Men med dagens teknik och slimmade organisationer är många i stället ständigt uppkopplade. ”En tickande arbetsmiljöbomb”, säger Annika Strandhäll, ordförande i Vision.

Lugn och ro med en pocket i hängmattan? Eller fakturor över hela köksbordet och en ständigt plingande mobil? Semestern är inte längre helig när det gäller att lägga undan jobbet.

Många chefer behöver vara tillgängliga för arbetet på semestern. Drygt hälften av cheferna uppger i en undersökning gjord av tidningen Chefen i fokus att de är tillgängliga. Tidningen Visions enkätundersökning visar att var tredje Vision-medlem som inte är chef också är tillgänglig på semestern. Hälften av dessa säger att verksamheten kräver det.

– Det ska man inte behöva vara, vare sig man är chef eller inte. Semestern är intjänad tid som du själv betalat för. Arbetsgivaren ska inte kunna ställa sådana krav. Det här är oroväckande siffror, säger Annika Strandhäll, ordförande i Vision.

Tekniken gör att vi lättare kan hålla koll på mejlkorgen och svara i telefon, också på en segelbåt i skärgården eller i torpet på landet – även om chefen inte uttryckligen kräver det. 40 procent av de som svarat att de är tillgängliga på semestern anger att de vill hålla sig uppdaterade. Om ingen vikarie eller kollega gör jobbet åt en kan det också vara ett sätt att jobba undan en del.

– Man ska inte behöva känna att en hel verksamhet vilar på ens axlar när man är ledig. Och även om man jobbar för att man tycker att det är så roligt så ska man veta att kroppen bryts ner på samma sätt av både positiv och negativ stress. Man jobbar sämre i längden om man inte får tid till återhämtning, säger Annika Strandhäll.

Hon tycker att det är viktigt att facken centralt lyfter frågan om att gränsen mellan arbetsliv och fritid suddas ut. Många unga tycker att det är positivt att ha ett flexibelt arbete, det måste finnas en balans.

– Det finns en tanke med att vi har en längre sammanhållen ledighet på sommaren. Det tar minst en vecka att varva ner.

De allra flesta som uppger att de är tillgängliga, både chefer och övriga medlemmar, svarar framför allt på mejl och telefonsamtal under semestern.

Hälften av dem som svarat på Tidningen Visions enkät säger att de lägger mindre än en timme i veckan på att jobba. Men 27 procent lägger upp till tre timmar i veckan på arbetsuppgifter.

Hälften av de medlemmar som är tillgängliga på semestern tycker att de jobbar mer nu jämfört med tidigare år. Den vanligaste anledningen är att man har färre kollegor att delegera till och att tekniken gör det möjligt.

27 procent av medlemmarna tycker dessutom inte att semestern räcker till för att återhämta sig.

– Det kan vara en koppling till att många är tillgängliga på semestern. Släpper man inte jobbet utan håller sig uppdaterad på mejlen går man inte ner i varv, säger Annika Strandhäll.

Artiklar

Till arkivet

Ledare: Känslomässig karusell

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!

Frågor & svar