Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

 • Det är jättebra med ett mål på max 30 anställda per chef i äldreomsorgen tycker Louise Grönlund, enhetschef inom hemtjänsten i Älvsbyn. Foto: Tomas Bergman

  Det är jättebra med ett mål på max 30 anställda per chef i äldreomsorgen tycker Louise Grönlund, enhetschef inom hemtjänsten i Älvsbyn. Foto: Tomas Bergman

Målet: max 30 underställda

2017-04-10

Tidningen Vision nr 3 2017. Äldreomsorgschefer bör ha färre medarbetare, anser regeringens utredare. Målet är att riksgenomsnittet ska vara max 30 underställda 2028.

Regeringens utredare har nu lämnat sitt förslag på hur kvaliteten i äldreomsorgen ska förbättras fram till 2034. Utredaren Susanne Rolfner Suvanto föreslår att enhetscheferna i snitt över landet inte ska ansvara för fler än 30 medarbetare. Ett mål som ska vara nått 2028. I dag ligger snittet på 60 medarbetare, enligt utredningen.

– Jag vill att man för in det som en indikator, ett nationellt riktvärde som man kan läsa av. Men det vore djupt olyckligt att göra det på enhetsnivå, det ser så enormt olika ut när det gäller enhetschefernas möjligheter. Vissa har mycket kringresurser medan andra inte alls har något sådant.

Visions förbundsordförande Veronica Magnusson välkomnar måltalet.

– Utredarens förslag om 30 medarbetare per chef är bra, men det kan inte behövas tio år för att ställa om, säger hon.

Äldreminister Åsa Regnér (S) är tveksam till att sätta en siffra på antalet medarbetare.

– Jag är lite främmande till att detaljreglera på den nivån. Det är inte riktigt så vi brukar jobba i Sverige. Men frågan om det ska vara reglerat får jag återkomma till, säger hon.

Louise Grönlund, enhetschef för 22 anställda inom hemtjänsten i Älvsbyn, tycker det är bra att utredaren sätter ett mål på antalet medarbetare.

– Det går inte att ha en bra dialog med medarbetarna, vara en närvarande chef och jobba med kvalitetsfrågor om man har 50-60 anställda. Då räcker man inte till, säger hon.

Susanne Rolfner Suvanto föreslår också nya högskoleutbildningar för enhetschefer och biståndshandläggare samt en utredning om legitimation för undersköterskor.

– Det är viktigt att det ställs krav på att man har en lämplig utbildning på alla nivåer. Det höjer statusen på våra jobb och visar att det vi gör är viktigt, säger Louise Grönlund.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Detta vill utredaren

 • Nationellt mål på 25–30 anställda per chef.
 • Bestämmelser för att enhetschefer på särskilda boenden, hemtjänst och dagverksamheter ska ha lämplig utbildning.
 • Nationella högskoleutbildningar för enhetschefer och biståndshandläggare.
 • Utred legitimation för undersköterskor.
 • Inrätta nationellt kunskapscentrum om äldre och psykisk hälsa.
 • Om regering och riksdag säger ja till utredarens förslag ska kvalitetsplanen genomföras under åren 2019–2034.

Vision chef

Vision är fackförbundet för dig som är chef i kommun eller landsting, i ett bolag med koppling till välfärden eller en kyrka.

Det här vill Vision

Chefen i fokus

Visions tidning för dig som leder och utvecklar välfärden. Tanken är att du som chef ska bli inspirerad, stärkt och peppad i din ledarroll av läsningen.

Läs senaste numret

En modig ledare vågar be om råd

Den som får andra att växa och bli starkare kan också behöva extra kraft ibland. Chef Direkt är vår professionella rådgivning för alla frågor som rör din roll och verklighet som ledare. 

Kontakta Chef Direkt

2001 nya medlemmar under november

Allt det här får du:

 • Löne- och karriärcoachning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

 • Inflytande på jobbet

Bli medlem!

Vårt frågeforum