×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

 • Linda Nordlund och Maia, en av de boende på Villa Tärnö, har utvecklat en mycket nära relation. Foto: Rickard Kilström

  Linda Nordlund och Maia, en av de boende på Villa Tärnö, har utvecklat en mycket nära relation. Foto: Rickard Kilström

 • Foto: Rickard Kilström

  Foto: Rickard Kilström

 • Att forsla varor till förrådet och att gå på promenader är några av de sysslor som Wille Sundh, Sandra Aronsson, Anna Hellgren och Simon Mothander utför. Foto: Rickard Kilström

  Att forsla varor till förrådet och att gå på promenader är några av de sysslor som Wille Sundh, Sandra Aronsson, Anna Hellgren och Simon Mothander utför. Foto: Rickard Kilström

 • Foto: Rickard Kilström

  Foto: Rickard Kilström

Deras närvaro skapar lugn

2017-09-19

Tidningen Vision nr 6 2017. På äldreboendet Villa Tärnö arbetar personer med funktionsnedsättning sida vid sida med den ordinarie personalen.De är som en extra guldkant. Linda Nordlund kan sitta i timtal med Maia och titta i gamla album.

Klockan närmar sig nio när Wille Sundh, till synes glad och fylld av energi, kliver ur hissen på äldreboendets tredje våning.

–Vad kul att se er! Har ni sovit gott? Själv har jag sovit som en klubbad säl, säger han och slår sig ned vid fikabordet.

Det är dags för morgonmöte på Da Capo, som är en daglig verksamhet för personer med lätt till måttlig intellektuell funktionsnedsättning. De håller till i samma lokaler som äldreboendet Villa Tärnö i Stockholmsstadsdelen Farsta och består av nio från den dagliga verksamheten och tre personal.

Det är dags att planera arbetsdagen och bestämma vem som ska göra vad. På att göra-listan står bland annat packa upp varor, sprita handtag och handla mjölk.

– Sedan behöver de äldre få frisk luft också. Någon som vill jobba med varorna? säger gruppchefen Monica Kyrwald.

– Jag tycker att det är jättekul att plocka upp varor, säger Wille Sundh.

– Jag är också gärna med, säger ­Sandra Aronsson.

– Ok, det blir bra, två starka och ordningssamma människor, säger Monica Kyrwald.

Sedan pratar hon om att komma för sent till jobbet.

– Det kan hända saker, som att man spiller ut något hemma, som gör att man kommer för sent. Då är det ursäktat. Men om man med flit tänker att ”jag inte vill komma klockan nio till jobbet, jag kommer klockan tolv”. Då är det inte okej, säger hon.

Många saker ska göras denna dag, men allra mest tid lägger gänget från Da Capos på att vara med de äldre.

– Vi är en guldkant för de äldre, säger Sandra Aronsson.

– Ja, vi sitter och håller i händerna, då känner de ett lugn. De andra springer förbi, säger Linda Nordlund och reser sig för att gå ner till avdelningen där hon hjälper till varje dag.

Sandra, Wille och arbetshandledaren på Da Capo, tar hissen ned för att fixa med varuleveransen. Stora plastbyttor med tvättmedel och kopieringspapper ska upp på en vagn och köras ner till källarförrådet.

– Jag klarar inte av stress. Jag får panikkänslor, allt runtomkring mig blir som ett brus. Här får jag arbeta i min egen takt, säger Sandra Aronsson.

Monica Kyrwald fick idén att kombinera en daglig verksamhet med ett äldreboende för drygt tio år sedan. Då startade hon och en kollega Primo, en verksamhet i Saltsjöbaden som nyligen skildrades i dokumentären ”Drömjobbet – En film om det fina med att vara behövd” på SVT. 2009 öppnade uppföljaren Da Capo, som också drivs i privata omsorgsföretaget Nytidas regi.

Gemensamt för arbetstagarna är att de flesta, liksom Sandra, är lättstressade och snabbt blir trötta.

– De är jätteduktiga och klockrena på det de gör. Men de behöver lite egna villkor. Vissa kan jobba i en timme, sedan är energibanken tom. Att behålla fokus åtta timmar om dagen fungerar inte.

Nu hoppas Monica Kyrwald att denna typ av daglig verksamhet för personer med lätt psykisk funktionsnedsättning ska sprida sig i landet.

– Många i Sverige är i denna marginalsituation där de behöver lätt stöd. De slösar bort sin tid på vanlig daglig verksamhet. Här får de utmaningar och det är fantastiskt att se hur de utvecklas. En tjej har nu gått vidare till en lönebidragsanställning och det känns jätteroligt, säger hon.

Att själva vara vårdgivare, inte vårdtagare är en viktig upplevelse för många, berättar Monica Kyrwald.

– De får vara lite starka. Man får skinn på näsan när man tillbringar tid med förvirrade äldre och de växer när det gäller social kompetens.

På äldreboendet Villa Tärnö är ­personalen tacksam över Da Capo-gänget. De ersätter inte befintlig personal och påverkar inte antalet tjänster på äldreboendet, utan är en viktig extra resurs.

– Ibland har vi i den ordinarie personalen inte tid att umgås. Linda är jättegullig, hon sätter sig med de äldre. Ibland är de oroliga och i stället för att vi ger dem lugnande medicin så pratar hon dem lugna, säger undersköterskan Maria Wahlstedt.

Linda Nordlund känner sig väldigt uppskattad på avdelningen. På hennes vägg hemma i lägenheten hänger ett brev som hon har fått av Maia, en av de boende.

– Där står det att jag är en magisk kvinna, säger Linda.

Maia och Linda har utvecklat en speciell relation. Häromdagen satt de tillsammans i en och en halv timme och tittade på Maias gamla fotografier. Och Linda hade tagit med sig sitt eget album från när hennes mamma hämtade henne på Sri Lanka som litet barn. Linda klappar Maia på kinden.

– Vi ska gå ut på gården och sitta i solen och mysa. Vill du det, Maia?

– Jag brukar sätta på Mozart när jag klär på henne ytterkläderna. Då blir hon lugn, säger Linda.

Klockan är halv elva och när Linda och Maia kommer ut på gården sitter en grupp äldre och lapar sol tillsammas med personalen.

Maria Eriksson, gruppchef på ­boendets korttidsavdelning, hyllar Da Capos insats.

– Da Capo är inte ett ”dom”, de tillhör ett ”vi”. Vi har behov av varandra och det märks verkligen de gånger som de är borta, säger hon.

Vinn vinn koncept

Att en daglig verksamhet och ett äldreboende delar lokal är väldigt ovanligt. Arbetstagarna på Da Capo, som drivs av Nytida, har lindriga eller måttliga funktionsnedsättningar. Äldreboendet Villa Tärnö drivs av Vardaga, som ingår i samma koncern.

Vision chef

Vision är fackförbundet för dig som är chef i kommun eller landsting, i ett bolag med koppling till välfärden eller en kyrka.

Det här vill Vision

Chefen i fokus

Visions tidning för dig som leder och utvecklar välfärden. Tanken är att du som chef ska bli inspirerad, stärkt och peppad i din ledarroll av läsningen.

Läs senaste numret

En modig ledare vågar be om råd

Den som får andra att växa och bli starkare kan också behöva extra kraft ibland. Chef Direkt är vår professionella rådgivning för alla frågor som rör din roll och verklighet som ledare. 

Kontakta Chef Direkt

1015 nya medlemmar under oktober

Allt det här får du:

 • Löne- och karriärcoachning

 • Schysta medlemsförmåner

 • En vass inkomstförsäkring

 • Inflytande på jobbet

Bli medlem!

Vårt frågeforum