• Det är bara de nominella lönenivåerna som har ökat de senaste åren. Från 2019 till 2023 steg inflationen – mätt som Konsumentprisindex – med 20,1 procent.

Lön och villkor

Hopp om ökade reallöner i kyrkan

5 september 2024

Köpkraften för medarbetarna i Svenska kyrkan har minskat med mellan 5 och 9 procent sedan före pandemin. I år kan bli första gången på länge som reallönerna stiger.

Tidningen Vision har granskat lönenivån för elva yrken i Svenska kyrkan – kyrkoherde, komminister, församlingsdiakon, församlingspedagog, fritids-/ungdomsledare, kanslichef/verksamhetschef, ekonom, informatör/kommunikatör, administratör, kyrkogårdsföreståndare och kyrkvaktmästare (se diagram). 

→ Läs mer om lön för dig i Svenska kyrkan.           

Vi har räknat ut den procentuella förändringen i riket mellan 2019 och 2023. I jämförelsen ingår lönerna för både Visionsmedlemmar och anställda som inte är med i förbundet. Likaså den löneglidning som skett vid sidan av lönerevisionerna, till följd av personalomsättning.

Kyrkoherdar fick mest

Under de fyra åren fram till 2023 höjdes lönenivån för kyrkoherdarna med 15,1 procent om man ser till hela riket. Minst blev höjningen för kyrkvaktmästarna – 10,9 procent. För övriga yrkesgrupper var nivåhöjningen mellan 11,5 och 13 procent.

Men det är bara på papperet lönenivåerna har ökat. Från 2019 till 2023 steg inflationen –mätt som Konsumentprisindex, KPI, där varor, tjänster och bolåneräntor ingår – med 20,1 procent. Det innebär att samtliga elva yrkesgrupper fått se sin köpkraft minska – med mellan 5 och 9 procent.

Det beror på att den höga inflationen har ätit upp löneökningarna på hela arbetsmarknaden de senaste åren.

Tillfällig inflationspuckel

Kanske är 2024 året då vi får se reallönerna öka igen. I juli låg KPI på 2,6 medan lönehöjningen från den 1 maj i år ska vara minst 3,3 procent enligt avtalet mellan Vision och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao.

–  Jag tror och hoppas att den höga inflationen var en tillfällig puckel, att Riksbanken ska kunna hålla tvåprocentsmålet och att vi kan återgå till stabila reallöneökningar, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision.


Relaterade artiklar