• När Vahid Demic var liten drömde han om att vara som Robinson Crusoe.

Utveckling

Så blir du en bättre förälder: Friluftsbaba ger råd

13 maj 2024

Att bygga en stark relation mellan föräldrar/barn bygger grunden för barnen att bli välfungerande vuxna. Men hur gör man? Socionomen och influencern Vahid Demic ger råd!

Varför blir man en bättre förälder av paddling?

– Jag tänker att man inte nödvändigtvis blir det av att paddla, eller av att utöva friluftsliv i allmänhet. Det viktiga är att hitta ett sammanhang där man kan ha roligt tillsammans med sina barn. Att hitta en arena där man kan göra saker. Bygga på relationen och skratta. För mig har det här med friluftslivet fungerat väldigt bra. Det är något visst med att vara ute i naturen. Sitta på marken och äta ihop och bli lite smutsig. Att vara tillsammans. Det är nyckeln.

Hur kom det sig att du blev Friluftsbaba på Instagram?

– Jag har alltid haft ett friluftsintresse. Min pappa fiskade en del när jag var liten och jag följde med. Då drömde jag om att få vara som Robinson Crusoe och önskade att jag skulle bli strandsatt på en öde ö. Under pandemin ökade intresset för friluftsliv i samhället. Då tyckte min fru att jag borde starta kontot och lägga ut bilder som inspiration för andra. Jag älskar att vara i naturen. Varje gång är det ett litet äventyr: Allt eller inget kan hända.

Hemmajobb lockar socialsekreterare

Vad är tanken med ditt Instakonto?

– Jag vill sprida budskapet att friluftsliv är enkelt och något alla kan ägna sig åt: Gör några mackor. Ta bussen till ett naturreservat. Gå ut i skogen. Sök upp ett vindskydd och ät mackorna.

Hur ofta är du själv ute med dina barn?

– Varje helg. Är det fint väder händer det att vi tar oss ut även på vardagarna. Ibland är det lite trögt och de säger att de inte orkar och inte vill. Men man kör på ändå. Till slut fastar barnen för det också. Ofta tjatar de om att få ge sig ut och paddla.

Varför är det viktigt för barn att vara med föräldrarna?

– Det är vårt ansvar som vuxna att bygga en bra relation till våra barn. Det är A och O för att de senare ska gå ut i vuxenlivet och må bra. De behöver till exempel veta hur man tar hand om andra och hur man ber om hjälp när man själv behöver det.

Vilket är ditt bästa råd till föräldrar?

– Var närvarande och ge ditt barn av din tid! Det finns en utbredd föreställning om att det går att som förälder vara frånvarande under lång tid och sedan ”komma i kapp” med hjälp av ett kort fönster av kvalitetstid, till exempel genom att köpa en resa till solen. Gå inte på den bluffen, det stämmer inte.