• Johanna Tåqvist (till ­höger) och Charolin Berglund har bägge tidigare arbetat som undersköterskor. Nu är det beslutat att Johanna får ett lönetillägg för det. Charolin väntar fortfarande på besked.

Lön och villkor

Tandsköterskor som varit undersköterska får höjd lön

14 mars 2022

Erfarenhet av vård och omsorg ska synas på lönen. Därför får vissa tandsköterskor i Västra Götaland ett extra påslag. Johanna Tåqvist höjer sin lön med 2000 kronor.

Johanna Tåqvist, tandsköterska på Folktandvården Sylte i Trollhättan, är en av dem som fått högre lön tack vare satsningen på anställda med erfarenhet av vård och omsorg, som Västra Götalandsregionen gör.

Från och med årsskiftet har hennes lön höjts med 2 000 kronor på grund av att hon tidigare jobbat som undersköterska och personlig assistent i många år.

– Jag blev jätteglad, det känns verkligen som att min löneutveckling går åt rätt håll. Men jag har fortfarande ett par tusenlappar mindre i lön jämfört med min grundlön som undersköterska, säger hon.

Orsaken till att Västra Götalandsregionen nu gör en genomlysning av annan yrkeserfarenhet är att det inte ska finnas osakliga löneskillnader.

Det vanligaste är att tandsköterskor jobbat som undersköterskor, men det finns också många som har erfarenhet av äldreomsorg och annan omsorgsverksamhet.

Krävs minst ett års erfarenhet

Man måste ha jobbat minst ett år i ett annat yrke för att det ska räknas och en särskild modell används för att beräkna hur erfarenheten värderas lönemässigt, förklarar Folktandvårdens HR-chef Anneli Bernhardsson.

– Vi har tillgodoräknat annan yrkeserfarenhet även tidigare, men det har varierat hur mycket hur det har värderats. Nu finslipar vi rutinerna, säger hon.

Johanna Tåqvist tycker att det känns helt rätt att hennes tidigare vårderfarenheter uppvärderas.

– Man måste ju kunna få byta inriktning i livet och få tillgodoräkna sig sin arbetslivserfarenhet.


Relaterade artiklar