• Kortare möten, färre fikapauser och mindre korridorsnack. Det är priset som Anette Swed betalar för att få jobba sju i stället för åtta timmar per dag.

Arbetstid

Här jobbar administratörer 7-timmarsdag

4 februari 2022

Ljusdal har infört kortare arbetsdag för administratörer inom socialtjänsten. De behöver också återhämtning, menar arbetsgivaren. Nu vill andra följa efter.

När socialsekreterarna gått hem för dagen måste administratörerna jobba vidare en timme. Så ser det ut i många kommuner som har infört kortare arbetsdag för att locka socionomer, bland annat Jönköping och Sundsvall.

Läs mer: Kortad dag gav bättre hälsa

I Tranås kommun förs just nu diskussioner om arbetstidsförkortning inom Individ- och familjeomsorgen, IFO. Huvudskyddsombudet Anna-Lena Julås tycker att även administratörer och behandlingspersonal bör få ta del av förmånen.

– Det är orättvist om bara vissa får sluta tidigare. Alla är utarbetade för det fattas personal överallt, säger hon.

Bollen hos politikerna

Tranås IFO-chef Angelica Freeman filar nu på ett förslag, som sedan ska beslutas av politiken.

– Jag är inte negativ till att låta andra yrkesgrupper få kortad dag, men det måste utredas. En modern arbetsgivare bör titta på arbetstiderna, säger hon.

I Ljusdal infördes sjutimmarsdag med bibehållen lön 2018, men bara för socialsekreterarna på IFO. Syftet var att förbättra återhämtningen.

– Vi undrade varför inte alla i förvaltningen omfattades. Man har tunga ärenden även som administratör – de är jätteinvolverade i placeringar av barn, säger Emel Wennergren, ordförande i Vision i Ljusdal.

"Guld att jobba sju timmar"

Efter ett år ändrade sig arbetsgivaren och inkluderade även administratör­erna. Anette Swed, tidigare administratör och nu handläggare, är glad.

– Det är guld att få jobba sju timmar när det är riktigt hektiskt. I synnerhet för dem som har långt att åka till jobbet. Man har mer tid att återhämta sig.


Relaterade artiklar