Lön och villkor

Lönelista: Så hög är lönen för tekniker och ingenjörer

25 februari 2022

Lönen skiljer sig mycket mellan landets kommuner och regioner. Här är lönestatistik för drifttekniker, ingenjörer, IT-tekniker och miljö- och hälsoskyddsinspektörer.

Tidningen Vision har kartlagt medellönen 2021 för sex yrkeskategorier som jobbar inom teknik och miljö: drifttekniker (i kommun respektive region), fastighetsingenjör, hälso- och sjukvårdsingenjör, ingenjör park/gata, IT-tekniker (i kommun respektive region) och miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Klicka på den grå balken för att växla län. Skrolla ner för fler yrkesgrupper.

Klicka på den grå balken för att välja till yrke driftingenjör, hälso- och sjukvårdsingenjör eller  IT-tekniker i regioner:

Nyfiken på hur lönen för tekniker och ingenjörer sett ut tidigare år? Kolla här!

Läs mer i vår systertidning Chefen i Fokus:

Så mycket tjänar teknikchefer i kommunerna

Så är undersökningen gjord

Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.

Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 34 yrken/aidkoder från samtliga kommuner samt medellönen i 21 yrken/aidkoder i regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2021. Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet. I tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.

Sättet att föra statistik göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.


Relaterade artiklar