Lön och villkor

Lönelista: Så mycket lön har ekonomer, upphandlare och handläggare

28 februari 2022

Lönen skiljer sig mycket mellan landets kommuner och regioner. Här är lönestatistik för ekonom, upphandlare, personalhandläggare och handläggare.

Tidningen Vision har kartlagt medellönen 2021 för fyra yrkeskategorier som är anställda inom kommuner respektive regioner: ekonom, upphandlare, personal- och HR-handläggare och handläggare.

Det kan skilja många tusenlappar beroende på var i landet man jobbar, visar vår genomgång.

Kommunlöner

Klicka på den grå balken för att växla län. Skrolla ner för fler yrkesgrupper.

Regionlöner

Klicka på den grå balken för att växla yrke.

Läs mer: Nyfiken på hur lönerna såg ut 2019? Klicka nedan:

Så mycket tjänade handläggare, upphandlare och ekonomer i regionerna år 2019

Så mycket tjänade handläggare, personalhandläggare, ekonomer och upphandlare i kommunerna år 2019

 

Så är undersökningen gjord

Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.

Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 34 yrken/aidkoder från samtliga kommuner samt medellönen i 21 yrken/aidkoder i regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2021. Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet. I tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.

Sättet att föra statistik göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.


Relaterade artiklar