• Kanske kan naturljud göra att vi får en bättre arbetsmiljö i öppna kontorslandskap? Det ska forskare undersöka i en ny studie.

Arbetsmiljö

Kan vindsus göra det lugnare på kontoret?

29 oktober 2021

Öppna kontorslandskap är en allt vanligare syn på svenska arbetsplatser. Men hur påverkas vi av alla ljud som kommer på köpet när vi flyttar ut från de enskilda rummen? Forskare ska ta reda på hur vi får en bättre ljudmiljö på kontoren.

Två kolleger pratar med varandra en bit bort i det öppna kontorslandskapet. Du koncentrerar dig på att skriva en rapport, men hjärnan uppfattar allt som kollegerna pratar om. De planerar vad de ska äta till lunch och pratar om sina sjuka barn. Samtalet tycks aldrig ta slut och du börjar bli irriterad, rapporten ska ju vara inne i eftermiddag. Fast du inte vill lyssna så gör du det ändå.  

Alt-textJonas Borell. Foto: Robert Olsson.Orsaken är att hjärnan hela tiden är uppmärksam på ljud för att se om det finns någon information som den behöver agera på. Det här ställer nya krav på arbetsmiljön när allt fler arbetsgivare satsar på öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor, menar Jonas Borell, lektor i arbetsmiljöteknik vid Lunds universitet.  

– Forskning visar att vi störs av ljud i kontorslandskap, i synnerhet mänskligt tal. Det kan vara väldigt irriterande, påverka arbetsförmågan och bidra till stress, säger han. 

Brummande fläktar har tystats

De som bygger moderna kontorslösningar med öppnare landskap har ofta tänkt på ljudmiljön. Brummande fläktljud har minimerats, kaffemaskinen står långt bort i ett kök och den slamrande kopiatorn har ställts in i ett separat rum. 

– De gör så bra ljudmiljö att det blir för tyst och då är det lättare att uppfatta samtal.  

Jonas Borell och hans forskarkolleger ska nu ta reda på hur man kan få bukt med problemet. I en studie, finansierad av AFA försäkring, ska de testa att lägga till olika ljud i ett kontorslandskap.  

Bland annat ska man testa en så kallad ljudmaskering där man spelar upp naturljud, som vattenljud eller vindsus, på låg nivå i högtalarna. Förhoppningen är att det ska funka som en ljudmatta och göra det svårare att uppfatta mänskligt tal.  

I slutet av år 2023 väntas de första resultaten bli klara.   

Läs fler ergonominyheter: Inte alltid bäst att stå upp och jobba