• På många arbetsplatser kommer medarbetarna att fortsätta att delvis jobba hemifrån även efter pandemins restriktioner plockas bort.

Coronaviruset

Medlemmar: Så ser arbetsveckan ut efter återtåget till kontoret

24 september 2021

Vill du fortsätta på distans efter pandemin? Tre medlemmar i Vision reflekterar över hur arbetslivet ska se ut framöver.

Maud Lidström, medicinsk sekreterare vid Sollefteå sjukhus

maud.jpg

Vill du fortsätta på distans efter pandemin?

– Jag skulle vilja vara två av fem dagar på kontoret ena veckan och tre av fem nästa. Jag tänker att det är bra att man inte jobbar på distans samma dagar varje vecka, till exempel på måndagar och fredagar. Det sker ju olika saker på olika veckodagar på jobbet, och vill man till exempel jobba hemma på tisdag kanske man missar ett möte. Man måste vara flexibel med vilka dagar man kan jobba hemifrån så att man inte tappar helhetsbilden på jobbet.

Tror du att du får som du vill?

– Vi har inte fått några signaler från min arbetsplats om hur det blir framöver. Men för mig har det funkat jättebra att jobba hemifrån. Och jag tror det skulle kunna funka väldigt bra framöver också. Jag hinner skriva många diktat på åtta timmar hemifrån när jag inte blir störd av telefon och annat. Även om vi inte har diskuterat frågan än tror jag inte min chef har något emot att jag fortsätter att jobba hemifrån några dagar i veckan.

 

Anders Wollersheim, nätverkstekniker i Ängelholms kommun

anders.jpg

Vill du fortsätta på distans efter pandemin?

– Jag skulle vilja bestämma helt själv. Som nätverkstekniker kan jag inte alltid jobba på distans. Men eftersom jag också är fackordförande på 50 procent och våra möten är digitala kan jag jobba var som helst. För min del hade jag valt två dagar på plats och resten på distans. Men distans för mig är inte hemma utan i en annan byggnad än stadshuset, och där möter jag väldigt få personer.

Hur blir det framöver då?

– Jag ska ha ett möte med min chef om återgången från hemarbetet. Vi har fått veta att de som tyckt att det har gått bra att jobba hemma i fortsättningen kan fortsätta att göra så, fast kanske inte alla dagar i veckan. Det är inte heller bra att bara sitta hemma, man tappar kontakten när man inte ses fysiskt. Samtidigt vill man ju inte bli smittad.

 

Mohamed Sadik, ungdomscoach i Upplands Väsby

mohamed.jpg

Vill du fortsätta på distans efter pandemin?

– Jag vill personligen att vi fortfarande ska ha möjlighet att jobba hemifrån. Dels på grund av att pandemin faktiskt inte är över än, dels för att vi har hittat ett arbetssätt som fungerar bra när man jobbar hemifrån. Jag jobbar mycket med administration, 90 procent av min tjänst är samordning och administrering, och det kan jag sköta digitalt. Redan innan pandemin jobbade jag hemifrån en dag i veckan. Framöver skulle jag vilja arbeta minst två dagar i veckan hemifrån för det har varit så effektivt. Jag har kunnat ha sex möten per dag utan att behöva ta mig till olika ställen.

Hur kommer det bli på din arbetsplats då?

– I min arbetsgrupp har vi redan börjat diskutera hur vi ska arbeta, även om det i slutändan är chefen som bestämmer. Men vi har bestämt att från oktober kommer vi vara på plats tre dagar i veckan, så det är inte orealistiskt att tro att vi kommer kunna jobba två dagar på plats längre fram i tiden.


Relaterade artiklar